Østerssafari & champagne

 Østerssafari Vadehavet

Lidt fakta

Mødested: Mandø Landhandel, Midtvej 7
Pris: 320 kr. pr. person (220 kr. for børn)
Tip: Tjek høj- og lavvande på DMI inden du kører over diget. Der bliver stillet vaders, handsker og kartoffelsæk til rådighed under oplevelsen.

 

Anmeldelse

Vi har i madklubben længe snakket om at det kunne være sjovt med en rigtig madklubsaktivitet som østerssafari eller madlavningskursus. En dag faldt jeg pludselig over en deal til Østersafari i vadehavet og vi gik derfor i krig med at finde en dato, hvor flest mulige kunne. Det endte med at blive 8. maj som også var sidste mulighed for østerssafari i foråret. (Det starter igen til september)
Prisen var faktisk ikke billigere end normalt, men synes det er det hele værd alligevel.
Vi skulle være på Mandø kl. 8 så det var en tidlig affære med afgang fra Esbjerg 6.30. Da vi når til Vester Vedsted på fastlandet bliver vi noget i tvivl om det nu også er muligt at køre over diget selv eller vi skal med traktorbussen. Efter at have spurgt den eneste mand vi mødte på vores vej som fortalte at bussen først kører fra fastlandet kl. 11, var der ikke rigtig nogen vej udenom. Vi ringede alligevel til Benny der har Mandø Event som kunne fortælle at vi trygt kunne køre over. Da vandet på diget kan stige fra 0,5-1 cm. pr. minut og der er 11 Km. fra Vester Vedsted på fastlandet til Mandø by, gør man klogt i at tjekke op på vejrforholdene.
Der var en del vand på kørebanen som er ret ujævn idet den flere gange dagligt bliver oversvømmet, men bare man tager det stille og roligt går det fint. (bilen har nok godt af en undervognsskyl bagefter).

Mandø dige

Turen over diget

Mandø

Velkommen til Mandø

Mandø mølle

Den smukke mølle

Da vi rammer Mandø er det første der mødes os en masse får og lam, der græsser frit omkring. Det er virkelig charmerende og solen, der skinner fra en skyfri himmel, er lige prikken over i’et med udsigten til de grønne marker og vadehavet. Vi når hurtigt frem til Landhandlen hvor Benny står klar til at tage imod os. Til vores held er vi nemlig de eneste der skal med denne dag. Hvor heldig har man lige lov at være?- dagen forinden havde der var 39 deltagere! Det betyder at der er god tid til at få fifs og tricks, gode historier og masser af viden med hjem i bagagen.
Vi går ind i laden hvor vaders er lagt klar til os. Hans søde kone står samtidig og ordner ulden fra fårene som skal laves til garn. Jeg kan ikke lade være med at give et smil og blive helt glad indeni. Det minder mig så meget om min barndom hvor jeg var så heldig at vokse op på et nedlagt landbrug. Vi havde ligeledes får og lavede også garn ud af det.
Da vi er iført vaders står hestevognen klar til at køre os ud til østersbankerne et godt stykke ude i havet. Undervejs fortæller Benny om Mandø, digerne, stormfloder og fuglelivet. Det er nemlig et af de steder i verden med aller flest forskellige og specielle fugle, da det er et yndet “trække” sted. Han har en herlig og oprigtig måde at fortælle på og er ikke bange for en sludder for en sladder.

Mandø

Østerssafari Vadehavet

Østerssafari Vadehavet

Efter en lille time når vi bankerne hvor vi skal have handskerne på og nettet frem. Vi skal over en lille sluse med god strøm før vi er klar til at finde østers øjet frem. Det er min debut med vaders og jeg har da også mine udfordringer med at styre trykket i vaderserne de mudrede steder. På den anden side er der masser af forskellige muslinger og indimellem gemmer sig også en del østers. Benny giver nogle gode fifs til at spotte østersene og vi får da også serveret en helt frisk en derude. En sjov og charmerende oplevelse. Ved ikke om jeg synes det er nogen helt vild gastronomisk oplevelse, da jeg nok egentlig mest er til de gratinerede eller lign., men det skulle selvfølgelig prøves og det er en del af oplevelsen. De smagte nu egentligt meget okay 😉

Østerssafari Vadehavet

Østerssafari Vadehavet

Østerssafari Vadehavet

Der var fuldstændigt blikstille og solen varmede tilpas mens vi bare gik rundt i vores egne tanker og ledte efter lækre ting at putte i sækken. Det er virkelig fantastisk og en kæmpe følelse af frihed. Efter nogle timer gik vi tilbage til vognen hvor hestene stod præcis samme sted som vi havde efterladt dem. Benny hiver champagnen op ad kurven og ligeså sablen. De 2 andre piger lader mig åbne champagnen med sabel. Det er ikke noget jeg har prøvet før, men det lykkedes sgu og vi skåler på det. (okay jeg indrømmer det var FEDT at prøve og svinge sablen!).

Østerssafari og champagne Vadehavet

Østerssafari Vadehavet

Østerssafari Vadehavet

Som vi står der med fangsten i sækken og champagnen i hånden minder jeg endnu engang lige mig selv om hvor smuk Danmark er, og hvilke fede oplevelser der gennem sig udenfor hoveddøren. Jeg har aldrig været på Mandø og er virkelig positiv overrasket, det er sådan en smuk ø. Elsker Bennys kommentar “Fårene har førsteret her på ø’en”. Det siger bare så meget.

 

Da vi har tømt champagnen smækker vi fangsten om bord og hestene tager os med tilbage til Landhandlen. Her står personalet klar med en varm grill, forskellige salte til at krydre østersene med og knive til at åbne med. (Jeg købte en med hjem, så jeg kunne ordne resten af sækken derhjemme).

Østerssafari Vadehavet

Østerssafari Vadehavet

Grillet østers, Østerssafari Mandø

 

Hvad kan du forvente?

Jeg vidste virkelig ikke hvad jeg skulle forvente. Et ømt syn af 3 piger i vaders og mudder fra top til tå måske :P?
Mest at alt håbede jeg på en hyggelig og sjov dag sammen, hvor vi måske fik overskredet nogle grænser
Turen er virkelig fint sat sammen på den måde at man får en masse spændende viden om Mandø på vejen derud, ser ø’en fra hestevogn og bliver fragtet til vadestedet. På den måde slipper man for at gå flere timer i vaders som kan være tilfældet på andre arrangerede ture derovre.
Jeg nød virkelig at mærke naturen på egen hånd, duftene og se det store fugle og dyreliv man møder på vejen. Sammensætningen mellem selv at have fingrene i det og nyde et glas champagne var fantastisk.
Det er en rent gourmettur bag om facaden. Man er med fra start til slut og bliver fint instrueret og der er ingen dumme spørgsmål.
Benny er en herlig gut, nede på jorden og han har en kæmpe passion for det han laver.
Virkelig en fed oplevelse jeg vil anbefale til alle. Det gjorde selvfølgelig ikke turen dårligere at vi var vildt heldige med vejret, men ellers er der jo heldigvis ikke dårligt vejr kun dårlig påklædning 😉

 

 

Lignende indlæg

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.