Rejseguide til Samsø fra en kender

Rejseguide til SamsøDa Kenneths forældre 3 sæsoner i træk stod for driften af nogle feriehuse på Samsø, udnyttede vi muligheden for at tilbringe så meget tid som muligt på den dejlige ø. Det blev til 2-3 årlige weekend/helligdagsture + sommerferie til den lille solskinsø. Det gav os muligheden for at lære Samsø rigtig godt at kende både i høj og lav sæson. En super dejlig og meget smuk ø. Rig på masser af virkelig flot natur, lækre afgrøder (heriblandt Samsøkartofler), verdens største labyrint og solnedgange der snildt kan måle sig med sydeuropas. Faktisk er det ikke ret meget der slår ø- ferie i Danmark på en skøn sommerdag.

 

Fakta om Samsø

  • Samsø er beliggende midt i Danmark og kattegat
  • Det er en ø på 114 km2  hvoraf den er 28 km. lang og 7 km. bred på det bredeste sted
  • Der er ca. 3800 indbyggere bosat i 22 landsbyer
  • Tranebjerg som ligger midt på øen er den største by med 836 indbyggere

 

Sådan kommer du til Samsø

For at komme til Samsø skal du sejle fra enten Hov eller Kalundborg. I industriferierne er der godt besat og husk derfor at booke billet i god tid.

Sjællandsfærgen Kalundborg – Ballen tager ca. 1,5 time og koster på stående fod ca. 400 kr. for en bil med 2 voksne og 1 barn.
Jyllandsfærgen sejler fra Hov – Sælvig på 1 time og koster også omkring 400 kr. for en bil med 2 voksne og 1 barn afhængig af rejse tidspunktet.

Færgebilletterne er billigere jo før du køber dem. Og vær opmærksom på at du kan opleve at der er udsolgt, særligt i uge 29. Det er muligt at købe mad ombord som er klassisk cafeteriamad til lidt halvdyre priser. Du kan også medbringe egen mad og nyde ombord.

Sådan kommer du til Samsø

4 hyggelige byer på Samsø

Samsø er et væld af hyggelige små landsbyer med hver deres charme. I og med at der er 22 af slagsen er ingen af dem deciderede storbyer. Til gengæld kan du forvente en hyggelig stemning med flere fine huse, specialbutikker og gode spisesteder. Den bedste oplevelse er at lade sig fare vild og ikke være bange for en snak med de lokale.

Tranebjerg

Har siden 1860’erne været den største by på Samsø. Det er her du finder langt størstedelen af øens butikker, spisesteder og praktiske steder som fx. rådhus, politistation, apotek, læge, sygehus og større supermarkeder. Tranebjerg er beliggende centralt midt på øen. Grunden byens unge alder er det måske ikke den mest charmerende by med skæve bindingsværkhuse og den klassiske Samsø charme, men det er her du får lidt byliv, kan købe lækkerier med hjem og få dig en god kop kaffe på en cafe. Der er kommet et hyggeligt torv hvor du passende kan nyde stemningen.

Nordby

Er tidligere blevet kåret som Europas bedst bevarede landsby. Byen er ikke stor, men den mest idylliske på hele Samsø. Der er et stort og smukt gadekær som omkranser små bindingsværkshuse med stråtag og klokketårnet i baggrunden, som stadig ringer solen går op og ned. En gåtur rundt i de ujævne, smalle gader er en oplevelse. På din vej vil du også opleve gamle bybrønde med rødmalet træværk og måske andemor kommer traskende med sine ællinger på vej mod gadekæret.

Hvor skal jeg bo på Samsø

Nordby gadekær

Ballen

Om sommeren er Ballen den mest livlige by som summer af ægte sommerlivsstemning.  Måske fordi de råder over øens eneste diskotek? Der var desuden i Ballen at de første turister fik deres indgang til øen via dampskib og det blev sidenhen en yndet feriemål. Ballen har Samsøs største lystbådehavn hvor du kan købe dig en gammeldags isvaffel mens du går en tur ud ad molen. Om dagen er der salg af friskfanget fisk og friskopgravet grøntsager til aftensmaden. Ønsker du en nem aftensmad eller at nyde en lækker frokost mens du kigger udover havnen er det også her du finder flere af øens bedste spisesteder.

Ballen Samsø

Sælvig

Under vores ophold har vi altid boet i Sælvigbugten. Selve byen er mest centreret omkring havnelivet, hvor der er en livligt aktivitet når færgen Prinsesse Isabella lægger til. Ellers foregår sommerlivet langs den 7 km. lange sandstrand som er kendt som Samsø’s børneparadis. Det er en utrolig lækker badestrand med helt klart badevand og der er altid lavvande, hvilket gør den yderst børnevenlig. Børnene kan soppe langt ud og fange krabber mellem større sten som afgrænser strandene indimellem.

 

Tips til de bedste spisesteder på Samsø

Samsø er et mekka af lækre spisesteder, isboder og vejsalg af egen avl. Da Samsø har et mildt klima med flere solskinstimer og mindre frost end gennemsnitsdanmark dyrkes der mange lækre grøntsager og bær rundt omkring på øen. Samsø er blandet andet kendt for Samsøkartoflerne som er klar tidligere end kartofler fra andre landsdele. Derudover er de lokales jordbær nogle af de bedste og jeg tør slet ikke tænke på hvor mange kilo vi gennem tiden har mæsket os i. Mums det er altså luksus og de smager af sommer. Samsø er et af de steder i landet der produceres de allerbedste råvarer som øens beboere er meget stolte af. For de interesserede kan jeg fortælle at der hvert år i Juni afholdes råvarefestival hvor lækkerierne pibler op ad jorden og smager aller bedst.

Restauranter på Samsø

Nedenfor har jeg (selvom det var svært) udvalgt vores 6 favorit spisesteder på øen:

Samsø perlen – Har bla. vundet prisen for Danmarks bedste kartoffelmad
Dokken – Ligger på Ballen havn og serverer god solid dansk mad, som også kan bestilles som takeaway og nydes hjemme på terrassen
Samsø Madsnedkeri – Ligger i Tranebjerg og servere alt fra street food til nytænkende bistromad på et højt niveau.
Restaurant Skipperly – En unik udsigt fra deres terrasse på Ballen havn. Mange af øens specialiteter serveret på ternede duge.
Smagen af øen – Prøv Samsøbrættet med alt det bedste fra øen
Ballen badehotel – En aften spenderede vi lidt ekstra og spiste lækker mad på Ballen Badehotel. Et virkeligt dejligt sted hvis mor og far bliver sendt i byen.

 

Cafe Underground i Nordby er Samsøs største ishus. Vores personlige favorit ishus lå lige overfor Ballen Badehotel. Det har desværre fået nye ejere så jeg kender ikke til standarden og den evt. nye menu. Er du mest til Italiensk is så har vores Silkeborggensiske ispusher Okkles lige startet en isbiks på Ballen havn. Casa Tua i Nordby laver også god Italiensk is i hyggelige omgivelser.

 

Aktiv ferie på Samsø 

Samsø er meget velegnet til både campingferie, cykelferie, vandreferie og du kan endda komme på hestevognsferie. Vi har efterhånden mødt nogle stykker i deres hestevogn og det ser altså bare smadder hyggeligt ud. Det er anderledes end den klassiske campingferie og samtidig kan man stille og roligt bevæge sig rundt på øen.

Med sine korte afstande, forholdsvist flade terræn, varierede natur og mange skønne landsbyer er Samsø oplagt som destination til cykelferie, også for børnefamilien. Du kan både leje på øen eller tage din egen cykel med. Fra Tranebjerg til Mårup er der store, brede cykelstier og generelt er trafikken rolig så I sikkert kan færdes på cykel også med de mindste ombord. Der findes forskellige ruter I kan følge alt afhængig af hvor langt og hvor hårde etaper I ønsker. Heriblandt både fine dagsture, weekendture eller varierede ruter til 1 uges cykelferie. Fx. Den grønne rute som tager dig rundt på sydøen, den 16 km. lange gule rute som tager dig til mange af øens flotteste udkigspunkter, den prikkede rute der er for dig der ikke har noget imod et par stigninger undervejs eller N4 som er den samsøske del af den 331 km lange rute Danmark på tværs.

Cykelferie

Vi har udforsket en del af Samsøs smukke natur til fods. Der er virkelig mange flotte steder som alle sammen kan snøres sammen til en lang vandretur for dem der ønsker det som rejseform. Der er på Samsø gode muligheder for teltning i naturen og i Nordby bakker ligger også en flot shelterplads, men så vidt jeg se er det vigtigt at booke shelters hjemmefra i god tid. Ellers er der nogle virkelig lækre campingpladser (F.eks. Klitgård camping, Sælvigbugtens camping) og B&B hvor det er muligt at campere undervejs.

 

Samsø med børn 

Samsø er en meget børnevenlig ø som indbyder til en helt fantastisk familieferie. I Yduns have kan du leje en hytte og tage på bondegårdsferie, hvilket ser så hyggeligt ud. På Fredensdal lidt udenfor Pillemark kan du opleve det tidligere husmandssted fra 1904. Mens mor eller far synes det er spændende at fordybe sig på museet og beundre pryd haven, synes børnene nok det er sjovere at hilse på alle bondegårdens søde dyr.

Naturformidlingscenteret Landkrabben holder om sommeren til på Ballen havn, hvor de arrangerer sjove aktiviteter for børn sommeren igennem. Bla. har vi deltaget i krabbejagt hvor naturvejledere begejstret fortæller børnene om hvad de fanger og hvorfor de ser ud som de gør. En rigtig sjov oplevelse hvis du besøger øen med børn. En anden populær aktivitet er Krabbejagt i Lillehavet med naturskolen som arrangeres for hele familien.

>> Læs også: Krabbejagt for børn på Samsø

Samsø med børn

Hos visitSamsø i Tranebjerg kan I afhente en kriblekrable rygsæk, sådan at I sammen kan blive klogere på øens små dyr. Rygsækken indeholder bla. lup, insektsuger, planteske, insektnet, foldetavle med skovens smådyr og et inspirationsark.

For at blive lidt ved dyrene kan I hos Falkecenteret se rovfugleshow og for de lidt større børn er det muligt at få en ridetur på stranden på islandske heste. Den ene sommer tog vi hele familie på sælsafari hvilket var en helt fantastisk oplevelse og meget anbefalelsesværdig. Båden sejler i sæsonen 3 daglige ture på tirsdage til sælreservatet omkring stenrevet Bosserne, hvor sælerne opleves bedst.

Af andre børnevenlig aktiviteter findes der på Samsø både tarzanbane, skaterbane og masser af flotte legepladser rundt omkring på øen. Vi tilbragte adskillige dage hos Stengbjerggård feriecenter. Der er både minigolf, fodboldgolf, bowling, bueskydning, mooncars, legeplads og en dejlig swimmingpool. Du betaler for en dagsbillet og kan derefter benytte alle faciliteterne så længe du vil.

Stengbjerggård feriecenter

For større børn og andre barnlige sjæle kan du hos Samsø Downhill trille ned ad bakken i en Zorbbold. Det ser hammer skægt ud og der kom mange hvin og grin derfra, men lad mig bare tilstå – fra vores side blev det altså ved kiggeriet. Måske vi har modet til at prøve næste gang.

Skulle vejret være vådt, gråt eller koldt så slå børnene løs hos Dæj Glovi Grill som er fyldt med indendørs aktiviteter. Her er også udendørs hoppepude, legeplads og minigolf samt øens efter sigende bedste grillbar. Det er ikke vores speciale område, men de laver altså nogle lækre burgere og fritterne fejler heller ikke noget.

I ferierne er det også værd at kigge forbi Sambiosen som er en indendørs idrætshal, der i ferieperioder omdannes til et stort hoppeland. Hoppelandet har ialt 5 kæmpe hoppeborge, bordtennis, rodeotyr, indendørs fodbold og bordfodbold.

 

Aktiviteter – På Samsø keder man sig aldrig 

Udover den meget børnevenlige ø med virkelig mange fede aktiviteter for børnefamilien taler naturen sit eget sprog og er ganske gratis at besøge. Med tiden fandt vi frem til nogle af øens smukke naturperler som der er mange af. Vores personlige favoritter blev Nordby bakker, Besser rev, Issehoved, Ballebjerg, Stavns fjord og Nordby hede. Brattingborg slotspark er også et virkeligt dejligt sted og udsigten (gerne fra morgenstunden eller til solnedgang) fra Vesborg fyr er svær at slå.

Nordby bakker

Dirch Passer bussen

For at få øens historie ind under huden og komme en tur rundt på øen er en guidet tur med Dirch Passer bussen en rigtig sjov oplevelse. Der er delte meninger, men nogen mener det er den selvsamme bus Dirch Passer kørte rundt i, i filmen Bussen. Svend fortæller som han selv siger sandfærdige løgnhistorier med humor og passion i 2,5 time mens bussen bevæger sig rundt på øen. Svend gør det godt og er en stor del af selve helhedsoplevelsen. Bussen afgår fra Ballen i højsæsonen og koster 150 kr. pr. person.

Attraktioner Samsø

Verdens største labyrint

Ja den er god nok, verdens største labyrint ligger på Samsø.
Labyrinten er bygget af en masse høje træer og med gode stier som fører dig rundt i labyrinten. Der er 5 store pladser. 1 af dem er Templet som er labyrintens hjerte. Derudover er der et rigt dyreliv så man kan være heldig at støde på en hare, fasan eller sjældne fugle på vejen.

Du kan vælge at prøve dig frem og finde vej gennem Labyrinten. Alternativt kan du også finde vej ved hjælp ad det de kalder for stifinder. Det går ud på at man bliver guidet gennem labyrinten ved at svare på en række spørgsmål. Svarer du forkert bliver du altså sendt på afveje. Der er spørgsmål i forskellige kategorier og der vælges en kategori inden man går i gang. (Der er også børne kategori). Det er en sjov aktivitet hvor både for børn og voksne kan hygge sig sammen.

Verdens største labyrint

Dagstur til Tunø

Tunø er en lille ø på kun 3,52 km² 55 min. sejllads fra Samsø. Den bilfrie ø er charmerende, smuk og autentisk. Vidste du f.eks. at den har Danmarks eneste kombinerede kirke- og fyrtårn? Og at du fra Tunø har udsigt til Tunø knob, verdens ældste havvindmøllepark?

Af aktiviteter på øen kan du besøge det lille museum Den gamle smed som har gratis adgang, Tunøs højeste punkt fugletårnet, gadekæret, Tunø kirke og besøge opleve den hyggelige feriestemning ved havnen om sommeren hvor der er en flot legeplads med forhindringsbane og minigolf. Der er også herfra der afholdes Tunø festival og kapsejlads.

Derudover har de udtænkt et genialt koncept for børnefamilier til at opleve øens natur – en skattejagt 8,3 km. rundt om øen. Skattekortet anskaffer du dig på Tunø færgen eller online. Find alle punkterne og løs opgaver mens I bevæger jer rundt og tilbage til købsmandsgården, hvor børn og barnlige sjæle får udleveret en speciallavet medalje.

Tunø er en rigtig dejlig ø både for et par dage eller som en dagstur. Vi nød vandreruten rundt om øen og den helt rolige lokale stemning der var i maj. Vi slængede os på stranden, spiste en skøn frokost på kroen og var naturligvis forbi de små seværdigheder.

Tunø

Find vej til de bedste badestrande på Samsø

Samsø har mere end 100 km kyststrækning med nogle virkelig lækre strande med hovedsageligt sandstrand og nogle med småsten.

 

Sælvig bugten

Den 7 km. lange sandstrand er meget lavvande og du skal langt ud før det bliver rigtig dybt. Det gør det til et rigtig dejligt område hvis du er afsted med små børn. De kan nemt pjaske rundt med et net efter krabber eller kigge betagende på sandorm der kæmper sig vej frem. Stranden er ikke overcrowded men søg evt. væk fra området omkring campingpladsen hvis du gerne vil være lidt mere alene. Badevandet er helt klart og super lækkert at bade i. Det er også kendt som et godt sted at lede efter rav.

Mårup Østerstrand

Er Nordøens bedste badestrand. Den ligger ved sommerhusområdet Mårup Østerstrand. Sandet er helt hvidt, vandet er klart og der hersker en helt særlig fred og ro med få besøgende.

 

Ballen strand 

Ligesom Ballen by er der om sommer fuld af sommerglade feriegæster som stimer til stranden når solen står højt på himlen. Der er strand til begge sider fra lystbådhavnen. Vores favorit er til venstre da den er en anelse mere rolig. Selve stranden er ligesom Sælvig meget børnevenlig da du skal langt ud før det bliver dybt. Stranden har det lækre hvide sand.

Placeringen tæt ved byen gør også stranden til et dejligt sted at gå en tur om aftenen med en is eller sin udkårne i hånden. Hvis du godt kan lide at der er lidt liv og at være tæt på supermarked og spisesteder er det en dejlig strand.

Strandskoven ved Ballen

På den vestlige side ved Toftebjerg er der en parkeringsplads. Går du derfra ned til vandet møder dig den dejligste sandstrand som du formentlig vil have mere eller mindre for dig selv.

Strande på Samsø

Hvad sker der på Samsø om sommeren? 

  • Samsø Festival i uge 29
  • Samsø Marathon i august
  • Samsø Råvarefestival i juni
  • Samsø Traktortræk
  • Kammermusik-festival i april med musikkere fra det Kongelige Kapel og Radiosymfoniorkesteret
  • Konkurrencen ”Samsøs bedste kartoffelmad” i maj
  • Nordby hesteoptog afholdes første søndag efter pinse hvor sommeren rides i møde
  • Brundby Rock Hotel afholder årligt omkring 60 koncerter med blandet musik og der er af og til nogle ret gode danske navne imellem

 

Vores bedste oplevelser på Samsø

Samsø er en Ø med masser at give sig til og hvor du samtidig lynhurtigt bliver taget ned i tempo. Der er ingen stress og jag, tingene tager den tid det tager. Den afslappede stemning og hyggelige atmosfære gør at man straks bliver fortryllet af den Ø-stemning Samsø frembringer. Der findes ikke noget bedre end at cykle langs frodige marker og gennem den ene fine landsby efter den anden for lige at lave et pitstop ved landevejsboden og tage friske ærter, jordbær og naturligvis Samsø kartofler med hjem.

 

Smukke solnedgange i vandkanten

Åhh tanken om de sene aftentimer hvor vi tog et lille tæppe og en flaske vin med til stranden for at nyde solnedgangen bringer gyldne minder frem. Solnedgange i Sælvigbugten var ofte helt klare, af og til lyserøde, lune og sindsygt smukke. Ferie i Danmark kan altså også noget og var vi bare sikre på en dejlig solsikker dansk sommer var der ingen grund til at rejse udenlands. Samsø er en lille stjerne på Danmarkskortet.

Sælvig

 

 

Del:

4 Comments

  1. 20. juni 2020 / 15:16

    Samsø er så dejligt et sted! 🥰

    • 25. juni 2020 / 22:47

      Hej Laura
      Jeg er super glad for at du er enig. Samsø er virkelig noget specielt.
      Rigtig god sommer

      Kh. Helle

  2. Familien Jacobsen
    16. juli 2020 / 21:11

    Tak for fin side – vi har aldrig været på Samsø før, men tager på cykeldagstur i morgen, så tak for gode tip 🙂
    Mvh. familien Jacobsen

    • 22. juli 2020 / 21:11

      Hej Familie Jacobsen
      Det er så dejligt at høre når vores tips er til gavn for andre. Så tusinde tak for jeres besked. Jeg håber at I havde en god cykeltur?
      Samsø er en virkelig dejlig ø med masse at se og opleve. Vi elskede at cykle rundt og komme tæt på naturen. Håber at I nyder jeres ophold på øen.
      Rigtig god ferie.

      Dbh. Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


Looking for Something?