15 Europæiske vandreruter vi drømmer om at gå

Du behøver ikke rejse langt for store vandreeventyr med unikke naturoplevelser. Europa gemmer nemlig på en masse fantastiske naturskatte som bare venter på at blive udforsket. Da jeg ikke kan bære rygsæk og telt selv, er der på alle de nævnte vandreruter mulighed for overnatning i små hytter, herberg eller anden simpel overnatning samt bagagetransport.

Telt vil altid være en mulighed og det vil altid være den billigste løsning.
Vandreruterne er listet i en uvilkårlig rækkefølge.

 

Tour de Mont Blanc – Frankrig

Nok den mest populære vandrerute af alle da det er Europas højeste bjerg på 4810 m.
Ruten vi har kig på tager typisk ca. 7-8 dage for at nå rundt om Mont Blanc. Samtidig passere du hele 3 lande undervejs (Frankrig, Schweiz og Italien). Turen starter i Les Contamines med idylliske græsgange med små floder, og jo længere op man kommer jo mere bjergrigt bliver det. De imponerende udsigter, små hyggelige byer toppet med lidt god mad må uden tvivl være alle anstrengelserne værd.

Tour de Mont Blanc, Frankrig

The Fishermann´s Trail – Portugal

En 120 km vandrerute der følger Portugals kystlinje langs Alentejo og Vicentina kyst i Natural Park, som siges at være blandt de flotteste kystvandringer i verden. Ruten er flot bevaret og skulle være godt afmærket hele vejen. Det er også muligt at tage dele af ruten. De lokale bruger den stadig som de har gjort i mange år, til at finde gode steder at fiske. En rute der kun er mulig at tage til fods, grundet den store mængde sand. Det skulle derfor også være en forholdsvis hård rute, men gudesmuk og som balsam for sjælen!
Og hvad er bedre end at slutte dagen af med en dukkert i bølgen blå?

The Fishermann´s Trail, Portugal

Camino De Santiago – Spanien

Står i øjeblikket ret højt på listen. Det gør den fordi her er en god varme, mange forskellige ruter og gode priser. Dernæst har jeg en veninde der har gået en del af den, som fortæller at det virkelig var en stor oplevelse.
Efter at have kigget lidt på alle ruterne ønsker vi at gå den Franske og mest populære rute pga. det meget forskellige terræn man kommer igennem, men måske du har et andet insidertip?
Vi planlægger at starte turen i Triacastela og slutte i Santiago de Compostella som er målområde. En rute på ialt 140 km, som burde kunne gennemføres på 1 uge. Går man mindst 100 km. kan man til slut få et bevis med hjem, hvilket jo er en fin lille souvenir for sine anstrengelser og ikke mindst mindeværdige oplevelser.
Overnatning foregår typisk på lokale herberg, hvor der ofte også tilbydes en 3 retters pilgrimsmenu. Pris for overnatning samt aftensmad: 20 € per person.
Den smukke pilsgrimsrute tager dig gennem et meget varieret terræn, til flotte views og til små hyggelige byer fyldt med charme og historie.

Camino De Santiago, Spanien

West Highland Way – Skotland

Efter at have haft de 2 piger Louise & Louise som gæstebloggere og læst deres beretning om ruten, er lysten til selv at gå turen ikke ligefrem blevet mindre.
Det lyder virkelig som en fantastisk tur og billederne taler for sig selv!
Ruten starter lige uden for Glasgow og fører dig bla. Forbi Loch Lomond, Rannoch Moor, Devils Stairway og ender i Fort William. Fort Williams er i øvrigt stedet hvor du kan komme ombord på Hogwarts Expressen (Harry Potter), så måske det skulle kombineres?
Det skulle være den rute i Skotland hvor man møder de største naturmæssige kontraster. Undervejs kan du overnatte i B&B eller selv slå telt op. Ruten er 154 km. og tog pigerne 11 dage at gå med fuld oppakning.

West Highland Way, Skotland

Cinque Terre, The Blue Path – Italien

Når vi snakker vandreruter kan man ikke komme udenom Cinque Terre. Egentlig er det et område af 5 små byer. Der findes utallige vandreruter, men den mest kendte og den vi gerne vil gå er ”The Blue Path”, som forbinder de 5 små fiskerbyer. Ruten starter i Riomaggiore og slutter i Monterosso hvor der findes masser af lækre strande, god mad og vin. Ruten er ikke længere end 12 km. og tager det der svarer til ca. 5 timer, men det vil selvfølgelig være oplagt at dele den op for at få lidt mere med hjem i bagagen. Du kan vælge at bygge på ved at udforske mere af det nærtliggende område.
Den store charme, de små fiskebyer der ligger på op af klippevæggen samt naturen er især det der lokker, og så er det Italienske køkken jo altid et hit.

Cinque Terre, The Blue Path, Italien

Laugavegur Trail – Island

Der er så mange enormt tiltrækkende vandreruter på Island som jeg tror er smukke på hver deres måde og stadig så forskellig afhængig af årstiden. (Nogen anbefales IKKE at gå om vinteren). Den ultimative for os må nu alligevel være Laugavegur.
En 5 dages vandrerute som går gennem det islandske højland. Ruten starter ved Landsmannalaugar og går på tværs af Fjallabak og ender i den frodige  Þórsmörk dal.
Undervejs imponeres du af differentieret landskab, panoramaudsigter, farverige bjerge, vandfald, flotte søer og sprudlende varme kilder. Så kan man vel næsten ikke ønske sig mere til sin vandretur?
Det eneste minus er at Island IKKE hører til et billigt rejseland og hytter samt bagagetransport i sig selv koster ca. 1000 kr. pr. dag pr. person. Jeg håber alligevel det bliver sat øverst på listen en dag, så vi kan få lov at opleve den flotte tur og stikke tæerne i en varm kilde undervejs.

Laugavegur Trail, Island

Trolltunga trail – Norge

Norge har ualmindelige mange spændende vandreruter at tilbyde, Trolltunga er blot en af dem og den jeg tænker er et must see.
Det er en 20 km. lang vandrerute der går over fjeldet gennem den spektakulære natur med en stigning på ca. 900 meter. Ruten starter i Skjeggedal og skulle efter sigende være meget udfordrende på omkring 11 timer, men anstrengelserne værd. Belønningen er nemlig den vilde udsigt fra Trolltunga som er en stejl klippe i 1100 meters højde over havets overflade. Jeg krydser fingre for det ikke blæser den dag og lover heller ikke et billede med mig på spidsen.
Tænker at kombinere det med flere vandreture i skønne Norge, måske du har et tip til noget nærtliggende?

Trolltunga trail, Norge

Plitvice lakes national park- Kroatien 

National parken er beliggende i Lika regionen tæt på Bosnien. Den er en del af UNESCO’s verdensnaturarv og en Europas største naturparker med et areal på over 300 km2.
En meget populær destination for tiden og billeder derfra taler da også sit eget sprog, sikke nogle smukke søer som ser totalt drømmeagtige ud – vi må hertil en skønne dag!
Der er mange forskellige vandreruter og vi har endnu ikke tage stilling til hvilken det skal være, og egentlig skal det nok også være mere end 1.
Vi planlægger nemlig at tage på forskellige dagsture ind i parken, fra en fast base i en lille hytte, campingpladseller en lokal via Airbnb.

Plitvice lakes national park, Kroatien

KAT walk – Østrig

Inden jeg kunne gå sad jeg i min fars rygsæk med stort velbehag når han og min mor vandrede rundt i de østrigske alper. Vi har i løbet af min barndom holdt ferie flere forskellige steder i landet og der er ingen tvivl om jeg meget gerne vil tilbage og opleve Østrig på egne ben med vores datter i rygsækken.

Ærligt så er er faktisk rigtig mange vandreruter i Østrig vi gerne vil gå, men i øjeblikket har vi særligt kig på Kat walk’en også kaldet “Kitzbüheler Alpen Trail” og vandreture i området Salzkammergut. (se næste afsnit), hvorfor jeg har valgt at fremhæve disse to.

KAT walk’en er en 7 dages vandrerute på 104 km der går gennem Tyrol. En vandrerute hvor man kan overnatte på pensionater eller ligefrem hoteller om man vil, få transporteret sin bagage og hvor man ikke skal tage fejl af den stadig hårde og unikke daglige vandretur. Vandreruten går gennem Østrigs flotte bjerglandskaber til smukke panoramaudsigter, skov, vandfald og ender i små charmerende landsbyer.
Typisk starter ruten i Hopfgarten, og herfra fortsætter ruten over Brixental, Kitzbühel og St. Johann, inden man kommer i mål i Fieberbrunn, som ligger i Pillerseetal. Ruten kan uden problemer vendes om eller man kan nøjes med et par dage alt efter ønsker.

KAT walk, Østrig

Salzkammergut – Østrig

Området ved Salzkammergut skulle efter sigende være ret specielt med en perfekt kombination af søer, velafmærkede vandrestier, gudesmuk natur og charmerende byer. Der er flere der arrangere ture hvor ruten er bestemt og bagagen transporteres, men hvor man går på egen hånd. Det er en super måde når nu Helle ikke selv kan bære rygsæk. Ruten er typisk på 5-8 vandredage a´6-8 timer, hvilket også vil være passende for vores lille familie.

Salzkammergut, Østrig

Højrute nr. 1 i Dolomitterne – Italien

Dolomitterne har lidt af det hele. Lodrette klippevægge, masser af klare søer i 2000 meters højde, samt både grønne græs enge og barsk natur. Det skulle være et af de mest uberørte og smukkeste steder at vandre med nærmest månelignende landskaber.
Højruten nr. 1 er en 125 km lang vandretur som tager ca. 12 dage at vandre. Under turen stiger man 7300 meter, mens den falder 8400 meter. Fra midt i Juni til Midt i Septemer kan man overnatte i hytter, mens det resten af året foregår i telt.
Vi er på denne rute lidt i tvivl om hvorvidt det er muligt at få transporteret bagage, så smid gerne et tip i kommentarfeltet hvis det er noget du har kendskab til.

Højrute nr. 1 i Dolomitterne, Italien

Alsace wineroute – Frankrig

Når man som vi er vild med at vandre og vild med god vin, vil der da ikke være noget bedre end at gå fra sted til sted med et glas vin i hånden. Så er vi også fri for at tænke på om det nu også er forsvarligt at køre bil.
Ruten er 170 km.,så en del af den kunne måske også gøre det. Langs ruten findes der små hyggelige indlogeringssteder i ægte Fransk stil som vil være det oplagte sted til overnatning. I oktober er der desuden en del festivals i regionen som kunne være sjove at opleve samtidig.

Alsace wineroute, Frankrig

Levada vandring – Madeira, Portugal

Madeira beskrives som Europas smukkeste og mest frodige ø, og hvad mere oplagt end at komme ud i det 741 kvadratkilometer store naturreservat til fods.
En vandretur langs Madeiras berømte vandingskanaler (også kaldt Levada) og unikke landskaber forestiller vi os som helt specielt. De findes flere steder i verden, men ingen andre steder er systemet så omfattende og gennemført som på Madeira. Samtidig har Madeira en konstant behagelig vandre temperatur på mellem 20-25 grader. Kontraster mellem høje bjerge (Pico Ruivo 1881 meter), dybe kløfter, frugtbare og blomstrende dale gør at Madeira er unik og meget interessant som vandredestination. Når du kommer ud i naturen undgår du også den store turisme som er kommet til ø’en de senere år i især Funchal og det omkringliggende område.
Der er mange forskellige vandreruter store som små. Det kunne være spændende at krydse ø’en for at se dens kontraster og forskellighed. Der er flere turudbydere der tilbyder en 8 dages vandretur hvor alt er planlagt og man kommer vidt omkring. Det kunne være en nem løsning, men nok også en dyr løsning frem for at arrangere turen selv. Samtidig synes jeg som tidligere nævnt at en del af velværen ved at vandre er roen og det at være i et med naturen, og det kan godt forsvinde lidt hvis man bliver en del af en gruppe.

Levada vandring , Madeira, Portugal

Berchtesgaden Nationalpark – Tyskland

Er beliggende i den sydlige del af Bayern og grænser op til Østrig. Området dækker over 260 km vandrestier i det flotte bjergrige landskab. Der kan både vælge flere dages vandreture, men også dagsvandringer.
Området er kendt for ”Eagle Nets” (ørnereden) som var en gave til Adolf Hitler på hans 50 års fødselsdag, saltminer og særligt Königssee som er en 8 km lang og 200 m. dyb sø med så klart vand at man efter sigende skulle kunne drikke af det.
Vandringen starter i Schönau am Königssee, hvor man kan stille bilen. Her ligger også ”Jennerseilbahn ” som transportere folk til toppen af bjerget i 1800 meters højde. Det skulle være et super flot område i vores naboland, med masser af smuk natur, mange forskellige dyr og et rigt planteliv.

Berchtesgaden Nationalpark, Tyskland

Paradise National Park – Slovakiet

En park vi først for nyligt har fået øjnene op for, men som ser virkelig interessant ud. Måske en anelse udfordrende? Der er masser af hængestier og broer, frodig natur, bjergrig natur, ruiner og smukke vandfald.
Et lokalt bureau arrangerer en 7 dages tur til de 3 Slovakiske nationalparker Paradise, Mala Fatra og  High Tatra National Park, som tilsammen må give den ultimative oplevelse i Slokaviet!
En sådan tur med guide incl halvpension og overnatning vil de have lige knap 4000 kr. for. Ikke slemt, men det bedste synes vi nu alligevel vil være at gå turen på egen hånd.

Paradise National Park, Slovakiet

Hvilke vandreture i Europa drømmer du om at gå?
Er der nogen du mener jeg burde have med på listen?

Del:

20 Comments

 1. 17. april 2016 / 15:31

  Hej Helle. Dejligt med inspiration. Vi har gået Laugavegur på Island, og tager man selv sin bagage og mad med og sover i telt, så er det ikke dyrt 😉 Der er mange vandreture i Europa der er helt fantastiske. Jeg vil dog lige nævne GR 221, hvor man går Mallorca på langs. Den gik vi for to år siden, og det var helt forrygende. Her boede vi i refugier, og spiste masser af tapas 🙂 Det er en tur vi i den grad kan anbefale. Og så må jeg sige at Cinque Terre og West Highland Way også står højt på vores “liste”…
  🙂 Toni / afoot

  • 17. april 2016 / 15:54

   Hej Toni
   Dejligt med lidt gode insidertips til dem der er på teltvognen og drømmer om Island. Nogle gange ville det bare gøre tingene lidt nemmere og billigere 😉
   Jeg har godt læst jeres inspirerende beskrivelse af GR 221 på Mallorca. Det lyder som en virkelig fed tur og tapas går man aldrig galt af 😉
   Tak for dine tips og fordi du kiggede forbi.
   //Helle

 2. 17. april 2016 / 16:07

  Hej Helle
  Vi har ligesom afoot gået Landmannalauga – Þórsmörk og det er en fantastisk tur. Turen er kun åben om sommeren, da der ligger masser af sne om vinteren. Vi gik i juli måned og vandrede over flere “snetunger” undervejs og krydsede brusende og iskolde floder.

  For en måned siden var vi i Kroatien og tog en endagstur til Plitvice. Den vandrerute, vi valgte, var oversvømmet, så vi blev nød til at backtracke, og derfor kom vi ikke til at se så meget af parken som forventet. Men ja, der er rigtig flot. Husk dog, at mange af de billeder du ser, er voldsomt photoshoppet!
  Her kan du læse lidt om vores tur til Kroatien, hvis du har lyst:
  http://annemarieograsmus.blogspot.dk/2016/03/kroatien.html

  Rigtig god vandretur
  Anne Marie, Two Danes On Tour

  • 17. april 2016 / 16:51

   Hej Anne Marie
   Ja udenfor sommermånederne er der vidst ret vanskeligt at bevæge sig ud i højlandet på Island. Din beskrivelse siger hvis alt, men hvor lyder det samtidig vildt charmerende;)
   Spændende med Kroatien, det vil jeg da helt sikkert kigge nærmere på og tak for linket. Virkeligt Uheldigt med oversvømmelser- ved du om det er noget der sker ofte?
   Tak fordi du kiggede forbi og gav en kommentar med på vejen 🙂
   //Helle

 3. 17. april 2016 / 17:20

  Hej igen
  Plitvices stier bliver mere eller mindre oversvømmet hver forår, da der kommer så meget smeltevand fra de omkringliggende bjerge. Der er nok mere held om sommeren, men der kan jo komme nogle gevaldige storme med regnskyl af de store, så der er nok ingen garanti.

  Vandreturen i Island er, som du selv skriver, virkelig charmerende. Mange sammenligner området med New Zealand, fordi landskabet er så flot og specielt.
  Vi tog en bus fra Selfoss til Landmannalaugar. I bussen kan du efterlade den del af din bagage, som du ikke får brug for på vandreturen. Så gik vi til Þórsmörk på 4 dage. Her overnattede vi en nat i Husadalur og derfra tog vi en bus til Hvolsvöllur, hvor vi kunne komme videre med bussen mod øst. I Skaftafell fik vi vores bagage tilbage. Det er altså super smart, at man ikke behøver at slæbe alt med!

  Hygge hejsa
  Anne Marie

  • 17. april 2016 / 18:11

   Nej naturen kan man jo ikke lave om på. Min tanke var at besøge Plitvic om sommeren, så vi krydser fingre for at vejret er med os og ellers er det jo også en oplevelse.
   Godt tip til Landmannalaugar Anne Marie, det vil jeg skrive bag øret 😉
   Mvh. Helle

 4. 17. april 2016 / 19:59

  Jeg er sikker på at det også er ogle fede ture! Jeg drømmer specielt meget om at trekke Skotland, Island, Slovakiet, Polen og Norge, men det må vente nogle år endnu 🙂

  • 17. april 2016 / 20:44

   Hej Tine
   Det er bestemt også spændende steder. Jeg glæder mig til at følge med når den tid kommer.
   Tak fordi du kiggede forbi 😉
   //Helle

 5. 27. april 2016 / 23:10

  Det er godt nok nogen helt afsindigt smukke ture du har fundet frem. Kan godt forstå du drømmer om dem. Har desværre ikke lige at byde ind med, så nøjes bare med at nyde dit indlæg.

  • 28. april 2016 / 9:54

   Hej Lotte
   Tak skal du have 🙂
   Det er du også mere end velkommen til. Mit håb var netop at kunne inspirere andre, så det glæder mig at det lykkedes.
   //Helle

 6. Hanne
  21. oktober 2016 / 22:41

  Jeg har lige gået Gr 221 fra Sankt Elm til Pollenca – det var fantastisk og meget anbefalelsesværdigt 👍🏻

  • 22. oktober 2016 / 13:53

   Hej Hanne
   GR221 har været varmt nævnt før, så den bør nok få sig en plads på listen. Det er godt der er et langt liv endnu, til at udleve alle drømmene 🙂
   Tak for din anbefaling.
   /Helle

 7. Lærke Høyer
  20. januar 2018 / 21:37

  Hej Helle og jer andre!
  fede vandretips! jeg har planer om at tage ud på en vandretur i europa her i midt marts og to til tre uger frem. Hvor ville i foreslå at tage hen på det tidspunkt?

  Hilsner Lærke

  • 26. januar 2018 / 18:08

   Hej Lærke
   Det glæder mig at du kunne finde lidt inspiration på min liste. Det kommer lidt an på hvad du er til. Personligt foretrækker jeg at vandre i lidt lunere temperaturer. Jeg ville derfor nok vælge Madeira eller Portugals fastland. Andre nævner også GR221 på Mallorca som også kunne være et godt bud. Der er mange meget smukke steder at vandre i foråret hvor det hele springer ud, men måske det er lige en anelse for tidligt. Omvendt kan det også være fedt at se naturen i anderledes klæder og uden alt for mange andre besøgende?
   Jeg vil derfor anbefale dig at finde ud af hvad du er til og planlægge efter det. Hvis der er andet du vil spørge om, så sig endelig til eller smidt mig en mail 😉
   Det kunne være fedt at høre hvad det ender med. Rigtig god tur.
   Mvh. Helle

 8. Kit Kristensen
  9. juni 2018 / 19:12

  Hej Helle. Dejlig inspiration på din blok 😊 vil super gerne en tur ned og gå GR 221, den ligger på snarlig ønskeliste. Vi har været i Aosta Dalen i Italien og kan varmt anbefale det, utrolig smukt og til tider udfordrende 👏 Vi er bidt af Italien så har også været en tur på Amalfikysten, boet i Ravello og gået ud derfra. Det er meget smukt og samtidig ud til kysten, det er helt specielt når man går i højderne. Turen til sommer går, se’følig også med vandrestøvlerne på, til Dolomitterne, så hvis du eller andre ligger inde med gode ruter så …… 😉
  Fortsat dejlig sommer 🌞
  Kit

  • 10. juni 2018 / 8:35

   Hej Kit
   Dejligt med god inspiration til listen. Italien er virkelig også et dejligt land og Amalfia står bestemt højt på listen. Hvornår på årer tænker du at det er bedst ifht. turister og vejr?
   Uhh spændende.. i må have en rigtig god vandretur i Dolomitterne. Vi vil elske at høre om jeres tur og gode fifs når i har været afsted 😉
   Mange tak og i lige måde 🌞
   Mvh. Helle

 9. Mene Ruth
  27. august 2018 / 7:20

  Hej Helle

  Jeg er lige vendt hjem efter at have gået Pilgrimsvejen fra Oslo til Trondheim, som selvfølgelig kan deles op i bidder. Danskerne burde foretrække denne frem for Caminoen. Naturen er smukkere, sproget er forståeligt, og nordmændene elsker danskerne.
  Check https://pilegrimsleden.no/ og se, hvor mange muligheder der er for at gå pilgrimsvandring i Norge.

  • 8. september 2018 / 20:38

   Hej Mene
   Jeg har været inde og tjekke Pilgrimsvejen i Norge ud. Det ser virkeligt spændene og meget smukt ud. Dit tip er netop givet tidere til andre vandrelystne læsere (inklusiv os selv). Vi har snakket en del om smukke Norge, så tak fordi du stoppede forbi. Hvornår på året vil du anbefale at man går den?
   Mvh. Helle

 10. 16. april 2020 / 11:31

  Hej Helle,
  Ih, der er godt nok også mange steder, jeg gerne vil vandre i verden!

  Jeg har vandret i Tromsø i Nordnorge, hvor jeg også boede i 2012, og dagsture på Senja i Nordnorge.
  Jeg har været på dagsture i Abisko.
  Jeg har været på dagsture i Spanien – primært Costa Blanca.
  Jeg har vandret i Australien og New Zealand, da jeg boede og rejste rundt dernede i 2008-2009.
  Jeg har vandret en del i Sydsverige – flere etaper på Skåneleden, blandt andet Söderåsen Nationalpark.

  Verden er fuld af oplevelser og jeg glæder mig, til verden åbner igen efter Corona, for jeg vil utrolig gerne til både Østrig og De Kanariske Øer og vandre.

  BH. Maria // CurlyCamper

  • 16. april 2020 / 20:45

   Hej Maria

   Wauw sikke nogle fantastiske steder du allerede har vandret. Jeg har faktisk luret lidt på Sverige. Hvilket område er din favorit? Tankerne går på en fin lille hytte i naturen og dagsture ud derfra.

   Gran Canaria synes jeg er meget undervurderet som vandredestination og vi drømmer også selv om vandreferie til Tenerife. Når først du kommer ind i landet og ud i bjergene er det en helt anden side man ser og ofte meget mennesketomt. Naturen på Gran Canaria var fantastisk!
   Østrig er jeg vokset op med og selvom vi vandrede der i sommers skulle det ikke stoppe os i en tur mere denne sommer hvis det blev en mulighed.

   /Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?