Peter fortæller – Kulturrejse vs. Charterferie – for og imod

Kulturrejse vs. Charterferie – for og imod

Jeg er typen, der elsker charterferie, men som godt ved, jeg sikkert får meget mere ud af at snuppe en rejse med kulturelle oplevelser. Og det kan jeg også godt lide. Det at møde mennesker i deres autentiske, oprigtige ”miljø” og bare få lov til at opleve og være til stede. Ved et tilfælde fandt jeg ud af, at jeg kunne få begge dele. Jeg kunne kombinere kultur og charter på en rejse, som blev arrangeret af Horisont Rejser. Et rejsebureau, der er kendt for sine kulturrejser.

 

For og imod – hvilken rejsetype skal man vælge?

Mange har det med at opstille charterferien og kulturferien som hinandens modsætninger. Som om man er nødt til at vælge. Og sådan er det måske også med de almindelige rejseselskaber som Spies og Tui. Men det er altså også muligt at finde noget lige midt imellem, som giver dig det bedste fra begge verdener.

 

Men hvad er de typiske forskelle på en kulturrejse og en charterrejse?

En standard charterferie er kendt for, at det meste er planlagt på forhånd. Du bliver kørt i bus fra lufthavnen til hotellet, og måske er der all inclusive på maden og masser af underholdning for børnene. Faktisk behøver du knap nok forlade hotellets område. Det kan være en rigtig god ferietype, hvis man bare vil slappe af og væk fra hverdagen. Sådan har jeg selv tit haft det og har også 9 ud af 10 gange valgt charterferien frem for den kulturelle, som jeg tænkte ville kræve for meget energi at planlægge.

På kulturferien skal man nemlig ofte – i modsætning til charterferien – selv stå for alle detaljer med transport og finde frem til, hvilke seværdigheder og områder, man gerne vil se. Den typiske kulturferie i Vietnam kræver endda mere research end de fleste andre rejsedestinationer, og for nogle kan det være lidt af en mundfuld at vælge, hvilke byer og områder man vil opleve, og hvor mange dage man skal sætte af til rejsen. Til gengæld er der også en fantastisk frihed til at kunne sammensætte ens helt egen rejse. Så der er plusser og minusser på begge rejsetyper.

 

En kombination af kultur og charterferiens komfort

Da jeg skulle bestille rejsen til Vietnam, blev jeg overrasket over, at rejseselskabet kunne kombinere kulturferiens oplevelser med charterferiens komfort. Jeg ville nemlig rigtig gerne opleve en masse, som turister normalt ikke oplever, men jeg ville også rigtig gerne kunne slappe af i omgivelser, der ikke var alt for ringe, og heller ikke skulle spekulere over praktiske ting som transport.

Jeg fik at vide, at de plejer at tage rundt med en lille gruppe danskere, som introduceres til de steder, som de selv elsker ved Vietnam. De stod for alt det praktiske med at udvælge de bedste oplevelser, og så kunne jeg bare følge med og få én på opleveren. Det passede mig ganske fint.

 

Rundt i Vietnam og på besøg hos de lokale

Vietnam har store regionale forskelle fra syd til nord. Det opdager man ikke, hvis man bor på det samme charterhotel på hele ferien. Vælger man en kulturrejse med transport rundt til både store og mindre byer, får man mulighed for at komme bag facaden og se mere end de typiske turistattraktioner. Det var det, jeg ville. Der knyttes en rejseleder på rejsen hos Horisont Rejser, og han eller hun sætter tid af til alle de store seværdigheder. Men samtidig får man også mulighed for at komme tæt på den lokale befolkning og få et helt andet indblik, end hvis man vælger en typisk charterferie.

Vietnam

Nogle dage på rejsen overnattede gruppen, jeg var med, på børnevenlige hoteller med swimmingpools. Andre nætter blev tilbragt i gæstehuse hjemme hos lokale vietnamesere. Her smagte vi på den lokale mad, og vi kunne stille spørgsmål til værten. Her fik vi blandt andet input fra husmoren til, hvad vi skulle købe med hjem som souvenir. Vi hørte desuden en folkeskolelærer i Hanoi fortælle et gammelt folkeeventyr, som han selv fik fortalt som barn.

Jeg fandt ud af, at rejselederen gennem årene havde mødt mange lokale, som gerne ville dele ud af deres historie og møde de danske rejsende. Og for os, der rejste sammen, var det en stor oplevelse eksempelvis at bo sammen med de lokale i den lille landsby Mai Chau og lære om deres hverdag blandt kalkstensbjerge og nationalparker.

Vi var selvfølgelig allesammen lidt forsigtige til at starte med, og der gik også noget tid, før jeg selv begyndte at snakke med de lokale. Snakken foregik ofte på en blanding af dansk, engelsk, vietnamesisk og lidt tegn og fagter – men det kunne vi også komme rigtig langt med.

Vi fik at vide inden rejsen, at vi ville komme til at møde stammerne, bønderne, forretningsfolkene og minoriteterne. Dem alle. Og det var én af de helt store årsager til, at jeg endte med at vælge en kulturrejse med rejseleder. For på en helt almindelig charterrejse bor man ofte i et turistet område, og det er sværere at møde lokalbefolkningen og få de samme unikke og mindeværdige oplevelser. Kulturrejsen giver én nogle helt særlige muligheder. At vi så samtidig fik komforten i at blive hentet i lufthavnen og transporteret rundt fra by til by var bare helt perfekt.

 

Min anbefaling

Jeg er glad for, jeg valgte en anden type ferie, end jeg plejer. Og det er måske i virkeligheden min anbefaling til dig, der læser med. Spring ud i det, du ikke har prøvet før – eller kombinér de to ferietyper, som jeg, og glæd dig til en masse fede oplevelser, du ikke glemmer lige foreløbigt. Er du vant til at rejse til destinationer, hvor du på egen hånd udforsker de lokale kulturer, så er det måske i år, du skal vælge en charterferie. Forandring fryder.

 

Peter Frederiksen

Lignende indlæg

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *