Roadtrip til Lasithi Plateau & Zeus’ grotte

Roadtrip til Lasithi Plateau & Zeus' grotte

Lazithia Plateau er smukt beliggende 25 km. syd for Malia, centralt på Kreta. Vejen dertil var nok nærmest højdepunktet for os. Det var de vildeste udsigter vi mødte på turen gennem bjergene, og vi måtte da også lige minde os selv på at vi stadig var på Kreta. Når det er sagt så er det en lille perle og et meget unikt sted.

Lazithia Plateau består af 18 små landsbyer beliggende i 800-850 meters højde, bygget op omkring floden. Placeringen og klimaet gør det til et ideel sted til dyrkning af afgrøder, hvorfor det også kaldes for det frugtbare paradis. Plauteauet er delt op i 194 lineære firkanter og omringet af Dikti bjergene som en lukket lille verden. Området er tidligere kendt for sine mange vindmøller i hvide klæder. Disse var vand og melmøller, der blev lavet hovedsageligt af de peloponnesiske bosættere i det 19. århundrede. Mange af vindmøllerne er de seneste år blevet restaureret og pryder landskabet så flot. Ved indgangen til plateauet på Ambelos position finder du desuden den største stenmøllepark i Grækenland med tilhørende museum. Super charmerende med stor karakteristika for område. 

Lasithi Plateau

Zeus grotte

En af de ting vi har fået stærkt anbefalet som udflugtmål på østkreta er Zeus grotte. Det er her han efter sigende skulle være blevet født, hvilket også har gjort Lasithi kendt som værende Grækenalands Bethlehem i græsk mytologi. Historierne fortæller desuden at det også skulle være her, at Minos (Kongen af ​​Knosos) skulle være blevet til.

Efter at have besøgt flere imponerende drypstenshuler bla. Skojcan cave i Slovenien, var det en noget flad fornemmelse. Selve hulen er ærlig talt ikke pengene værd og lidt af en turistfælde hvis du spørger os. Det skulle da lige være for historien og den flotte udsigt udover plateauet. (Se billede 1).

Zeus' grotte

Lokale fristelser og lækre tavernaer 

Lasithi Plateau har de optimale forhold til dyrkelse af lækre afgrøder idet bjergene tiltrækker en jævn mængde nedbør og det stadig har glæde af Kretas mange solskinstimer. Alle steder vrimler det med lokale der sælger deres frugt og grønt. Vi elsker at kunne støtte de lokale direkte, få de friske vare og hilse på dem, og selvom vi ikke forstår hinanden kommer vi langt med et smil og fagter. Denne søde dame solgte de lækreste solmodne jordbær. Andre steder blev vi forkælet med friskpressede appelsiner og små melonhapsere. Vi kørte også forbi adskillige skilte med helstegt gris. Udflugtsmål på Kreta

Langs landevejen gemmer sig små vidunderlige tavernaer hvor frokosten venter. Mange af dem har en helt unik udsigt over hele plateauet. Jeg tænker at vi snildt kunne have brugt dage på at tøffe rundt og hoppe fra taverna til taverna og fylde bilen op med friskopgravede råvarer, kaffestop og frokoststop. Idet plateauet er helt fladt kunne det også være ideelt til et par dages cykelferie (når du altså først er kommet over de stejle bjerge).

To do in Crete

Er du til natur og ønsker du en anderledes oplevelse på Kreta, skal du skrive Lasithi Plateau på listen!

 

Del:

2 Comments

 1. 30. september 2018 / 20:35

  Hold da op… Det har forandret sig.
  Vi var der i 2008, vi var stort set de eneste der.
  Det var gratis at komme ind og du har ret, det er kun historien der er interessant der.
  Selve hulen er ikke så imponerende når man har set andre.
  Øv… det er ærgerligt.
  Hvor meget koster det at komme ind???
  Men udsigterne var forrygende. Det var vi meget betaget af.

  • 30. september 2018 / 20:52

   Hej Linda
   Når vi kørte rundt i landskabet var det bestemt ikke overrendt. Det var kun ved Zeus grotte der var press på. Men helt øde var det nu heller ikke. Det kostede 6 Euro pr. voksen at komme ind. Ja det er et helt anderledes landsskab end på resten af øen og vildt imponerende. Som en lille lukket verden at blive lukket ind i.
   Mvh. Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?