Kæmpe JA. Det kan man sagtens og vores lille guldklump elskede det.
Spørgsmålet om rejser er de voksne eller barnets behov popper tit op i snakken i vores vennekreds. Mit svar hertil er som altid at nej det er ikke noget vores lille pige på 1 år selv bestemmer, men hun nyder så meget at kunne have hendes mor og far på fuld tid og få en masse nyt at kigge på. Der er tid til at vi kan hygge, lege og se på en masse spændende ting sammen. Hun kan mærke at mor og far er afslappet og så bliver hun det også. Om aftenen er hun lige så træt som forældrene og sover hele natten. What’s not to like?
Planlæg efter barnets rytme og behov
Det vigtigste for at det bliver en succes, er at tilgodese barnets behov.
For vores vedkommende fik vi hurtigt pakket klapvognen om morgenen efter morgenmad, da vi ved at det hurtigt er tid til lur og det derfor gjaldt om at komme afsted. Mens vi trissede mod byen faldt øjenlågene stille i og vi kunne gå mod første de første oplevelser. Når hun så engang vågnede og det var tid til en lille snack eller frokost gjorde vi enten stop ved en cafe eller på grønne arealer. Det er vigtigt at nyde turen og ikke lade sig stresse af at nu skal barnet have mad eller en ble. Lad det være det vigtigste og behold den gode tone, dit barn kan mærke hvis du lader dig stresse. Du bliver overrasket over hvor meget af byen i alligevel når at se og hvor dejlig en oplevelse i får sammen.
Hav udstyret i orden
Udstyr er ikke alt, men det gør rejsen lettere og mere bekvem.
Hvad skulle man fx gøre uden en klapvogn? – selvfølgelig var der andre løsninger, men at se den lille røver der troligt følger med i alt hvad vi kører forbi og får charmeret sin mor, far og alle andre til at komme op når det bliver for kedeligt er for skønt. Vi havde endda taget bærestol med fordi hun ikke syntes at være særlig stor fan af klapvogn/barnevogn herhjemme, men det var tydeligvist noget andet da vi kom til Vilnius.
Vælg den rette destination
Nogle storbyer er mere klapvognsvenlinge end andre. Spørg venner og bekendte indtil forholdene, og læs selv lidt på nettet. Er der gode fortorve? mange brosten? er det nemt at gå rundt eller skal man hovedsageligt med metro? Er det en by med gode åndehuller i form af parker eller legepladser hvor den bette kan komme op af klapvognen og blive luftet?
I Vilnius havde vi valgt at lege en lejlighed gennem Air BNB. En rigtig god løsning. Næste gang vil vi måske prøve at finde noget med et ekstra værelse, så der er bedre plads til at de voksne kan hygge sig om aftenen uden at gå på listefødder.
Sæt forventningerne ned
Når man har sin lille purk med på storbyferie går det langsommere og der er færre restaurantbesøg og lækre drinks er også en mangelvare. Det er man nødt til at acceptere og der er bestemt masser af andre glæder. Sæt forventningerne ned, så kan i kun blive positivt overraskede over en god tur.
Fx købte vi i stedet i iskaffe og tog med i parken eller spiste en lækker frokost mens hun tog en middagslur i klapvognen. Ved kortere ture havde Kenneth Filippa i bæresele, hvilket gav en hel del opmærksomhed fra de lokale. Og det er jo dem vi gerne vil i kontakt med så det var helt genialt. Desværre snakker de ikke så godt engelsk, men de fik sagt mange fine ord på Litauisk og kom med dejlige smil som ikke var til at tage fejl af.
Vi vandrede byen tynd, cirkca 20 km. om dagen blev det til. På intet tidspunkt havde vi en sur lille dame i klapvognen, det skulle da lige være når det holdt stille og så måtte vi jo trave videre.
Når de er så små handler det ikke så meget om hvad man ser, og det er derfor mere på de voksnes præmisser. Jo større de bliver jo større krav stilles der til børnevenlige aktiviteter udenfor klapvognen. Jeg tror nu alligevel på at jo tidligere man starter med at lade dem være en del af rejserne og inddrage dem, jo hurtigere acceptere de også at sådan er det jo bare. Børn vænner sig hurtigt til ting og tager det oftest med en smil.
Har du et tip eller en oplevelse du har lyst til at dele, så del den gerne i kommentarfeltet.
Rigtig god storbyferie med din baby ♥