På cykeltur i Ljubljana

På cykeltur i Ljubljana

Congress square

Jeg har tidligere nævnt at vi er blevet lidt vilde med at se nye byer fra 2 hjul. Det er en hurtig og nem måde at komme rundt på, giver et godt overblik over byen og man får set og hørt meget i selskab med en lokal kender. Vi havde derfor også arrangeret en tur med Ljubljana by bike waterlemon hjemmefra.
Bag firmaet står en ung gut Tevz som manglede noget at lave i sommermånederne idet han arbejder som skiguide i vinteren. Han har i forvejen en stor viden om byens historie, så han købte sig derfor et par cykler og begyndte at vise turister rundt i hans hjemby. Det har siden udviklet sig til et helt kælderrum fuld af cykler og daglige guidede cykelture. Han er sindsygt sød og god til det han laver, så please don’t stop 😉
Uden at afsløre for meget er det klart en af de bedste storby cykelture vi har været på!

 

Congress square

Var meeting point og her hvor vi fik udleveret vores cykler. Nogle i øvrigt rigtig behagelige bedstemor cykler, som passede perfekt til mig. Det var en ret overskyet formiddag efter det vilde regnvejr dagen forinden, men det holdt heldigvis tørt.
Congress square er en af de vigtigste pladser i Ljubljana hvor der desuden også ofte afholdes koncerter eller andre kulturelle tiltag. Få dage forinden havde der f.eks. været opstille en kæmpe vand glide- og rutsjebane. (Heldigvis i flot sommervejr). Pladsen rummer desuden også flere historiske bygninger og ligger centralt for cafe besøg eller shopping. Kigger man lidt op er der et flot udsyn til fæstningen, der troner over byen.

congress square

New square

Herefter trillede/gik vi stille videre til New square som ligeledes er blandt 3 af de ældste markedspladser i byen. (Pladsen blev renoveret i 2013). I bunden af pladsen står et springvand som er lavet af skaller fra barok springvand i haven ved Auersperg.

 

Ivan Hribar statuen

Ivan Hribar Ljubljana

I 2009 besluttede Ljubljana at opsætte en statue af Ivan Hribar i anledningen af at det nu var 100 år siden havde sat som borgmester i 14 år. I hans tid i borgmesterstolen formåede han nemlig at ændre Ljubljana til en moderne og attraktiv by. Det gjorde han blandt andet ved at inviteret arkitekter og byplanlæggere hertil allerede i middelalderen og baroktiden efter jordskælvet i 1895. På den måde fik han givet byen sin første byplan og arbejdet mod grønne området, nye skoler, sygehuse og elektriske sporvogne mm. I hans tid som borgmester fordobledes indbyggertallet i Ljubljana. En statue vi måske ikke lige havde tillagt det store hvis ikke Tevz havde introduceret os.

 

Krakovo Ljubljana

Lige bagved flodens bredder og de mange cafeer gemmer de lokales liv. Her cyklede vi forbi helt almindelige parcelhuse, hvor børnene lejede i haven. Det er også lige her de dyrker deres mange lækre grøntsager de tager på marked og sælger om lørdagen. Traditionelt set stablede de grøntsagerne op i det jeg vil kalde en trætrillebøre. Denne salgsvogn er der kun 1 tilbage af i Ljubljana for det er ingen tvivl om det er hårdt arbejde. Til gengæld er den vildt charmerende og personligt synes jeg der er noget fantastisk ved at holde de gamle traditioner i hævd, så de ikke bare forsvinder.
Da vi cyklede gemmen de små gader bemærkede vi særligt den enorme stilhed på trods af vi stadig befandt i centrum af Ljubljana. (Der var ekstra stille pga. det var Slovenernes egen ferietid).

På cykeltur i Ljubljana

Roman wall of Emona

Er her den romerske by Emona var placeret fra det 1. til det 6. århundrede. Der var 4 vigtige byporte og en voldgrav omkring. Resterne står i dag tilbage sammen med de mange erindringer og gravstene for at mindes en historisk tid.

Roman wall of Emona

Kaffestop og et indblik i det Slovenske liv

Ljubljana by bike

Der blev også tid til et lille pitstop. Det gjorde vi på på spidsen hvor floderne rundt om Ljubljana render sammen. Her er en hyggelig lille cafe, hvor vi fik en kop varm kakao at varme os på. Vi nød at få en lille snak med Tezv om hans liv og de Slovenske normer. På den måde synes jeg man får en rigtig god forståelse for det land man befinder sig og et indblik i deres hverdag. Det er guld værd at få med hjem i kufferten.
Da vi trillede lidt videre gjorde vi hurtigt stop da vi var så heldige at få øje på det slovenske bæverlignende dyr kaldet Nutria.

Nutria Ljubljana

Trnovo kirken

Et smukt udsigtspunkt ved floden, kort før kirken.

Trnovo kirken

Selve kirken har en romantisk forbindelse til poeten France Prešeren, som efter mange års forelskelse fik sin Julija her. (En af de førende indenfor romantisk litteratur i det 19. århundrede). 

 

Ljubljana floden

Ljubljana floden

Noget der virkelig kendetegner Ljubljana er dets flod og grønne områder. Da det var virkeligt varmt først dag tog vi et par timer på floden. En skøn tur trods der ikke var megen information at hente. ( Efter vores ret impulsive handling kan man jo ikke få det hele og fandt sidenhen ud af at der på andre både er speaker).

 

Det gamle sukker raffernari

Ligger under begyndelsen på vores foodwalk rundt i Ljubljana,som vi havde spekuleret på hvad havde været brugt til da det tydeligvist er nogle gamle fine bygninger.

 

Metelkova 

Metelkova er stedet hvor det sker om aftenen. Det virker lidt som et lille Christiana. Vi havde tilfældigvis booket vores overnatning på et hostel i hjertet af Metelkova og det var sjovt at få de små historier herom. Vi blev i første omgang meget overraskede da vi ankom da vi på ingen måde var klar over hvilket område vi havde bestilt overnatning i. Det vigtigste for os havde været den centrale beliggenhed og mulighed for parkering, hvilket det opfyldte fint. Det var nu også forholdsvist fredeligt det tiltrods. Ligesom Christiania er der mange holdninger og delte vande til området.

Metelkova Ljubljana

Ljubljana er en lille hovedstad, men trods den begrænsede størrelse er der sket utrolig mange interessante ting her gennem tiden. At hovedstaden er i den mindre ende gør det oplagt at vælge en cykeltur da du kan nå at se langt de fleste spændende steder samme dag hvis du vælger cykelturen. Det der gør turen speciel var uden tvivl vores guide Tevz. Han fortæller enormt indlevende beretninger om byens historie, highlights og små hide aways. Ved vores lille pitstop fik vi lejlighed til at spørge lidt ind til hvordan livet som Slovener er, lidt om deres kultur og natur. Det giver noget unikt man ikke kan læse sig til, men tit fylder mere i bagagen end mange attraktioner. Vi fik i hvertfald et indblik i byen som vi ikke ellers ville have fået.

Del:

2 Comments

 1. 31. juli 2017 / 14:06

  Jeg bliver så glad, når jeg ser jeres flotte billeder!
  Lille hyggelige Ljubljana bringer bare så mange gode minder frem hos mig. Har været der flere gange og kommer uden tvivl tilbage til byen!

  I har virkelig fanget byens charme!

  Har man flere dage til rådighed i Slovenien kan jeg på det varmeste anbefale at besøge byen Bled – og hvis det skal være mere aktivt, så en hytte-til-hytte-vandretur i Julian Alps – her er bl.a. mulighed for at tage en toptur til det højeste bjerg Triglav (2.864 m).

  • 1. august 2017 / 19:04

   Hej Line
   Hvor bliver jeg glad af dine rosende ord, tak for det. Det er en virkelig skøn by som vi vil elske at vende tilbage til. Den har en helt særligt charme.
   Jeg ved ikke om du er faldet over dem, men der ligger flere indlæg fra Lake Bled og Bohinj gemt på bloggen. Kan kun støtte op om din anbefaling- der er fantastisk! Og tak for dit tip omkring vandring, det kunne være en god oplevelse næste gang 😉
   Mvh. Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?