Rejsetanker om Salzburg

Salzburg viewSalzburg er en mindre storby i Østrig og hovedstad i forbundslandet Salzburgerland. Den ligger ved den smukke Salzachflod og den nordlige grænse til alperne. Navnet “Salzburg” kommer af dens rigdom fra de store mængder salt som gennem århundreder har været altafgørende for hele området. Byen er desuden kendt som Mozarts fødeby hvilket tydeligt præger byen sammen med dens smukke små gader og flotte arkitektur. Som prikken over i’et kan byen bryste sig af mere end 40 kirker som bliver flittigt brugt både til troende, men også andre ting særligt koncerter. Salzburg er som et malerisk billede når man kigger ud i horisonten med fæstningen på toppen, floden der slænger sig og de smukke alper, der stikker op i baggrunden. Der er lidt for enhver hvad end man er til den pulserende storby, historisk charme eller store naturoplevelser.

 Festung Hohensalzburg Salzburg
Med en strategisk god placering for vores roadtrip og skønne barndomsminder fra utallige sommerferier i Østrig, var vi ret enige om at prøve Salzburg som vi ellers ikke har hørt så meget til før. Lidt synd for vi er virkelig blevet imponerede over denne skønne storby. Det kan undre mig at det kun er en sjettedel af de årligt besøgende der overnatter i byen og endnu færre der bliver mere end 1 overnatning? Vi har haft 4 dage i byen og skiller os derfor væsentlig ud fra mængden, men har bestemt ikke manglet noget at give os til. På ankomst dagen sneg termometret sig op på 30 grader og bød på blå himmel, alt hvad vi havde drømt om. Vejret kan ellers til tider være lidt ustadigt og vi er derfor også super taknemlige for at det viste sig fra sin bedste side. Med et Salzburgcard i hånden har vi hurtigt kunne komme rundt i byen og haft nem adgang til alle de attraktioner vi kunne nå at besøge på vores ophold, det gjaldt sågar til vores tur op på bjerget Untersberg som ligger en halv times bustur fra centrum.

 

Den gamle bydel

Den gamle bydel er uden tvivl byens hjerte og i 1996 blev den også optaget på UNESCO’s verdenkulturarvs liste. Vi er ikke i tvivl om hvorfor, da vi kunne bruge timevis på bare at beundre de mange smukke bygninger og kirker vi mødte på vores vej. Vi nød at trisse rundt i de smalle gader og små afkroge hvor de lokale sad og fik en kop kaffe og lidt sødt.
Fæstningen på toppen af den gamle by rummer masser af unik historie og levn fra gamle tider. Vi tog en rundtur med audioguide som fortalte rigtig fint om fæstningen og dens betydning for byen. (Det var også inkluderet i Salzburgkortet). Det er samtidig i den gamle bydel du finder flere af de lokale gode spisesteder.

DSC_0490

Mere end Mozart

Mozart fylder rigtig meget i byen og er et kæmpe trækplaster ikke mindst for de mange asiatiske grupper, der kommer på dags visit. Det var spændende at gå i dybden med hans historie og indvirkning på byen, men på et tidspunkt må jeg ærligt indrømme at vi nåede et punkt hvor vi gerne ville opleve nogle andre ting.

DSC_0367
Det er der heldigvis rig mulighed for, for byen rummer så meget mere end det. Salzburg har virkelig mange skønne grønne områder og værner rigtig meget om den smukke natur. Allerede første dag blev vi forført, da vi efter ankomst besluttede os for at gå på jagt efter lidt at spise og ned for at afhente Salzburgcard’et. Her endte vi ved floden hvor der var et hyggeligt marked, små hyggelige cafeer og så elskede vi at uanset hvor man næsten er kan man se bjergene i baggrunden.

Vi var især imponerede over Mirabelle slotshave som er virkelig smukt anlagt og hvor vi søndag hørte en gratis koncert. Et unikt sted som du bør besøge. Da vores besøg ramte Salzburg i sommerperioden hvor der er Salburger Festspiele, var ekstra gang i byen. Der sker dog noget stort set hele året rundt så der vil næsten altid være noget at komme efter. Jeg kunne fx godt forestille mig at det var et rigtig skønt sted at tilbringe nogle dage i juletiden.

image

De lokale

Er som udgangspunkt super søde. Det var tydeligt at mærke at det var højsæson og der derfor var mange folk i byen. Det hindrer dem ikke i deres daglige kop kaffe på gadehjørnet med et stykke sachertorte til. Det er nemlig overhovedet ikke velset at tage sin kaffe med sig for ifølge de lokale der skal være plads til ro og nydelse når den gode kaffe indtages. De lokale pryder gader hvor de ikke er bange for at lufte deres nationaldragt eller jakkesæt på vej til en af de mange koncerter i byen.
Sproget vidste vi godt kunne gå hen og blive en udfordring. Vores tysk er nemlig forholdsvis begrænset og deres engelsk viste sig at være ligeså flere steder, så det blev til en blanding derimellem tilsat lidt armfakter.

DSC_0513

Mad & drikke

Når man først lige ved hvor man skal gå hen er der rigtig mange gode spisesteder at finde. Første aften havde vi vores hyr med et godt sted at spise og det endte desværre også med at blive lidt af en fiasko. Heldigvis var vi på en food tasting tur med visitsalzburg. Det var en helt fantastisk oplevelse hvor alle sanser blev vakt til live og vi sugede alt den gode viden til os vi overhovedet kunne nå. Da turen var ovre hyggede vi os ret meget med at kigge ned i den goodybag vi havde fået med os med en lille ting fra hvert sted vi var kommet forbi.
DSC_0516
På food tasting turen havde vi også fået nogle gode råd til hvor de gode restauranter lå og sammenholdt med Tripadvisor lykkedes det os at finde nogle perler på den resterende del af turen. Faktisk fandt vi så mange at det var svært at vælge, så det kan sagtens lade sig at gøre at finde god mad i Salzburg. Serviceniveauet må vi dog desværre erkende de fleste steder ikke kommer på niveau med det vi kender hjemmefra.

DSC_0543
Af lokale specialiteter fik vi både smagt den gængse wienersnitzel og Salzburgsnitzlen fyldt med svampe. Der er stor forskel på kvaliteten rundt i byen og man skal helt sikkert vælge et sted hvor de skriver at den bliver pandestegt. Det undrede os at der slet ingen sovs var til, men i stedet syltede ribs? Vi skulle selvfølgelig også smage de originale Mozart kugler som kun sælges i Salzburg, Manner vafler og deres lokale dessert “Nockerl”, hvilket er en sød souffle med bær i bunden. En flot serveret dessert og så smagte den tilmed rigtig godt.
image
Så et lille tip herfra til at finde de rigtige steder at spise er at researche lidt på forhånd så du har noget at gå efter. Ellers er der naturligvis også masser af restauranter der sælger europæisk mad og gasthouses på hvert et gadehjørne.

Jeg er vild med Salzburg og kan kun opfordre alle til at slå vejen forbi på vej til/fra kør selv ferie i Europa. Vi havde 4 dage i byen hvilket var helt perfekt for os. Det er en by vi har et stort ønske om at komme tilbage til en dag.

 

Del:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?