5 dages familievandring i Salzkammergut

Salzkammergut

Året sommerferie 2019 startede med en lille uges vandreferie i smukke Salzkammergut i Østrig. Gennem Bering Travel havde vi booket en 5 dages vandretur på egen hånd med bagagetransport. Som en begynder flerdagstur med et 2-årigt barn, en far der af og til bøvler lidt med ryggen og en klapvogn, virkede det som det helt rigtige valg. Vi har tidligere kun begivet os ud i dagsvandringer som er lige os og nu ville mere altså have mere.

 

Værd at vide om vandring i Salzkammergut

Vandreruten står beskrevet som familievenlig let vandring og rejsebureauet så ingen hindring i at medbringe klapvogn på turen. Der udbydes mange vandreture med bagagetransport i Salzkammergut hvoraf flere går lidt længere op i terrænet for dem som rejser med let dagsrygsæk, bærerygsæk eller uden børn. Flere dage er der også flere valgmuligheder for dem der ønsker lidt ekstra. Det er et utrolig smukt område og man skal ikke lade sig skræmme af turens lave højdemeter på max 600. Du går hovedsageligt nede i dalen langs smukke panoramastier, søens bred og selvom samtlige hoteller næsten var udsolgte var vi ofte helt alene kun med fuglenes kvidren og blev indlogeret på de skønneste hoteller og guesthouses. Ruten er meget velegnet for familier og udover naturens skønhed til fods var vi både med tog, båd og bus til stor begejstring for den lille medrejsende. Det er også en god måde at danne sig et større helhedsindtryk af området.

Abersee

Dag 1

Turen startede i Abersee hvor vi boede på det mest charmerende lille Hotel Aberseehof i et skønt familieværelse med 2 rum og søudsigt. Det var altså ret genialt og temmelig luksus at ankomme til. Vi havde booket en ekstra nat til at lande ovenpå køreturen fra Danmark og til at gå på opdagelse i berømte Hallstatt. En rigtig god beslutning. Ikke mindst fordi vejret de første dage var meget regnfuldt og vi derefter kunne begive os ud på stierne i tørvejr og nogle dage endda høj solskin.

>> Læs også: Hallstatt her-Salzkammerguts perle og turist magnet

 

Vandring i Salzkammergut

Morgenen efter blev vi sejlet 10 min. til modsatte bred af Wolfgangsee, og startede vandringen til Schwarzensee ad rute 28. Kun en lille stigning og vi blev belønnet med den flotteste udsigt over søen inden ruten sneg sig ind i skoven. Turen ind i skoven er ujævn og på ingen måde klapvogns venlig, men vor lille rejsende led ingen nød og sov fra det hele. Heldigvis sover børn bare bedre i bjergluft og med en god portion bumlen.

Salzkammergut

Først måtte klapvognen bæres over en smal bum. Klapvogn ad stejle stigninger på ujævn underlag ad store klippesten må vi altså erkende ikke ligefrem er lykken. Ved frokosttid ramte vi Swartzensee. Efter alle anstrengelserne kan man godt blive lidt ærgerlig over at se biler køre direkte dertil. Hemmeligheden for os ved unik vandring er oplevelser man kun kan se til fods. Swartzensee er ganske fin, men for os efterhånden garvede naturelskere, ærlig talt ikke noget særligt. 

Familie vandring i Salzkammergut

Herfra gik turen videre ned gennem skoven til de eneste 2 spisesteder på dagens rute. Ikke værd at skrive hjem om eller ej heller at bruge penge på. Vores bedste tip er at få hotellet til at smøre en god solid madpakke! Hvis I har brug for en pause og et toilet kan det fint gå an til en forfriskning.

Først de sidste 3 km ad dagens rute, følte vi anstrengelserne gav pote. Panoramaruten går langs en fin lille gangsti fra Wirer kløften og snor stien sig rundt om Bürglstein for til sidst at ende i Strobl. Wauw siger vi bare! Sikke en udsigt både fra toppen, langs stien og til den fineste lille by.

I Strobl stoppede vi derfor op, spiste en velfortjent is og nød udsigten over søen, inden vi tog vi bus 548 videre til Bad Ischl hvor første overnatningssted var placeret et stenkast fra busstoppestedet. (NB: Hvis det er godt vejr husk da badetøj).

Hotel Ischl

Indkvartering i stort traditionelt alpeværelse med badekar og i gåafstand til bykernen ventede os. Dagens klapvognsudfordringer havde skudt os tids nok efter planen til at vores ting allerede var ankommet. Efter en lang vandredag kunne vi derfor ikke være mere tilfredse med et varmt bad inden aftensmadstid. Efter en dårlig frokostoplevelse forkælede vi os selv med en lækkert aftensmad på Weinhaus Restaurant Cafe. Alt hvad vi længtes efter. Med mætte maver og trætte ben var det tid til at blive installeret og gå til køjs.

Restauranter i Ischl

Dag 2

Efter en tur på legepladsen og indkøb af sandwich til dagens frokost gik turen hånd i hånd med floden Traun. Ruten går langs Bad Ischls promenade til Kaltenbachau, ad stien the Brine Pipeline Trail som er på UNESCO’s kulturarvs liste. Man går over eller langs saltlagsrørerne og bliver ført ud gennem byen til endnu mere skov. Årh vi magtede det næsten ikke. Heldigvis var der kun for en kort bemærkning. Stien forvandlede sig til en bred, god grussti – perfekt klapvognsterræn. Det jævne flade terræn gør det nemt at have børnene til at gå ved siden af, de kan rende og være nysgerrige på verden eller gå hånd i hånd med mor og far.

Vandring i Salzkammergut

Åbne vidder gav også plads til flotte bjerg scenarier med typiske små østrigske huse fint dekoreret af frodige blomsterkasser. Ruten førte samtidig igennem flere lokale byer med huse beliggende i etager, alle med udsigt til floden. I byen Lauffen fandt vi en lille sten i vandkanten hvor madpakken blev taget frem. Hvis ikke det er familie kvalitetstid, hvad er så?

Lauffen

Mod Salzkammergut bjerge møder vi et skilt der siger risiko for stenfald og ingen adgang. Heldigvis kommer den lokale tandlæge forbi på mountainbike. Han siger at skiltet altid er der og at vi sagtens kan tage denne sti. Vi var lidt i vildrede om hvilken vej vi ellers kunne gå, men ville jo heller ikke bare trodse med klapvogn, barn og hele pivtøjet.

Tandlægen anbefalede også et besøg på Weissenbachwirt, som er et lille velbesøgt gasthaus af de lokale. Vi gjorde selvfølgelig stop og fik vi et par gode læskedrikke. Generelt er folk utrolig hjælpsomme og alle hilser ude i terrænet. Faktisk er det ret uhøfligt hvis man ikke lige siger hej og giver et smil med på vejen.

Efter en god med kortere vandredag lander vi i Bad Goisern. Sikke en smuk by. Omringet af spidse bjergetoppe tjekker vi ind på byens måske bedste hotel Goisererhof. I hvert fald får vi det absolut bedste værelse med kæmpe altan og udsigt til begge sider. At solen skinner fra en skyfri himmel fuldender den østrigske drøm. Vi hopper hurtigt i badetøjet og i friluftsbadet længere ned ad vejen. Der er nemlig et lille stykke til nærmeste søbred og der ser ud til at være gang i strømmen i floden.

Bad Goisern

Dagen afsluttes med mad på terrassen og vin i glasset. Mere kan man vidst ikke ønske sig af en god dag i de østrigske bjerge.

Hoteller i Bad Goisern

Dag 3

Turen længste og sidste vandredag i Salzkammergut på ialt 17 km. Efter specielt Filippa havde optur over noget der lignede leverpostej til morgenbuffeten driblede vi mod togstation. 10 min. togtur fra Bad Goisern og vi var tilbage i Bad Ischl.

På ruteplanen skulle vi herefter bestige 400 højdemeter med risiko for mudder. Vi havde kigget på kortet og vurderet at det klogeste var at springe opstigningen over og i stedet tage taxi til Nussensee som var højdepunktet. Det kan virke lidt som at snyde, men det sparede os altså for en træls tur med klapvogn gennem skoven og det var i forvejen en lang vandredag. Nussensee er en smuk smuk uberørt sø hvor kun sprællende fisk og en enkelt fiskebåd var at få øje på. Den var fuldstændig blikklar.

Natur i Østrig

Herfra gik turen langs rindende vandløb i skoven ad brede grus stier til floden Traun som førte forbi fritgående høns, endeløse smukke marker og køer samt får med deres særlige genkendelige klokke. Der var ro og masser af frisk bjergluft til at rense krop og sjæl. Lige noget der kan få smilet frem på den jyske familie.

Salzkammergut

Strobl er en smuk lille by beliggende ned til Wolfgangsee, som vi endnu engang fik fornøjelsen af. Havneparken er en fryd for øjet og en sjov labyrint for de små.

Strobl

Sidste etape på dagen gik fra Strobl tilbage til Abersee og Seehotel Huber. Hvilken smuk afslutning. Alt det vi forbinder med smukke Østrig og så endda i fuldstændig fladt terræn. Så er det man spørger sig selv om det virkeligt er nødvendigt at gå over stok og sten for at komme til toppen som alligevel er dækket af skovens træer?

Abersee

Tilbage i Abersee ventede vores skønne familieværelse med Filippas eget værelse og altan med udsigt til bjerge og sø. Fødderne var trætte, men klar på en tur mere hvis det skulle være. Salzkammergut er smuk og fulde af fede oplevelser.

 

Vores oplevelse af ruten og vores ruteforslag til dig

Efter at have afprøvet vandreturen rundt i Salzkammergut kan vi kun sige GO, GO, GO. Det er et super smukt område som gemmer på fantastiske naturscenarier let tilgængeligt for alle selv børnefamilier med klapvogn. Når det er sagt så er vi nok ikke helt enige i at ruten er helt klapvognsvenlig, men det kan lade sig gøre for den der bærer viljen.

Første vandredag topper for alvor i Strobl som ligger smukt ned til Wolfgangsee. Selvom 2. vandredag er flad er det virkelig en flot rute og det var skønt at der også blev tid til at se lidt af byen da vi kom frem. Her skal det siges at det havde der også været på dag 1 hvis det ikke var pga. at vi havde valgt at medbringe klapvogn, som krævede lidt ekstra tid og kræfter at få med frem.

5 gode råd til at vandre i Salzkammergut:

  • Der er mange insekter i skoven, husk myggespray.
  • Vi mødte slanger og der er risiko for hugorme, så husk lukkede sko som min. på dag 1 & 3.
  • Der kan være lange stræk uden mulighed for toilet eller køb af mad og drikke, så hav lidt med i tasken.
  • Der er mange hyggelige byer med ægte Østrigsk charme og det kan derfor varmt anbefales at have et par ekstra dage til sightseeing i Salzkammergut før eller bagefter.
  • På sommervandring husk da at pakke badetøjet, solhat og solcreme.

 

Del:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?