Hallstat – Salzkammerguts perle og turist magnet

Hallstat - Salzkammerguts perle og turist magnet

Dybt inde i Salzkammergut for foden af Hallstätter See ligger en af Østrigs ældste byer, Hallstatt. En lille eventyrby med smalle gader og de klassiske østrigske huse med  blomsterkasser, ofte beliggende op ad klippeskråningen. Byen er omgivet af lodrette klippevægge, frodige skovarealer og med en blændende søudsigt. Selv på en regnvejrsdag var vi slet ikke i tvivl om hvorfor den er på Unescos verdensnaturarvs liste.

Hallstatt bjergets saltmine har siden bronzealderen bragt rigdom til byen som også betød at man i 1700 tallet kunne genopbygge de smukke bindingsværkshuse. Byen er blevet kendt for det hvide guld som stadig dukker  op i området… ikke at forglemme at den er udnævnt til verdens ældste saltmine.

 

En af Østrigs mest besøgte byer

Selvom Hallstatt tæller blot 750 indbyggere vrimler det med mennesker. Med et besøgstal på over 600.000 om året er det måske ikke så sært. Turbusserne ruller ind på stribe og sender store flokke rejsende på guidet rundtur. De er der ganske kort tid, men fylder en hel del i gadebilledet. Gaderne er smalle, så det kan være svær at passere disse med klapvogn. Ikke alle tager hensyn og opfører sig ordentlig. Vær den gode turist og husk på der bor almindelige mennesker i den lille by og med det store besøgstal er det omend endnu vigtigere at huske at rydde op efter dig selv. Heldigvis er ikke alt hvad der vedrører turisme skidt for det betyder også at 80% af de lokale har en fast indtægt hver måned. Hallstatt er smuk på alle tidspunkter af året, men mest besøgt fra juli – september.

Hallstatt

Sådan undgår du (alle de andre) turister

1. Sørg for at komme tidligt

Størsteparten besøger Hallstatt på dagsvisit eller via turbusser fra Salzburg eller Wien. Så jo før du kommer jo mere får du den for sig selv. Ankommer du i bil er der også stor risiko for fyldte parkeringspladser. Turbusserne ankommer ofte ikke før ved 11-12 tiden og det er særligt her det store ryk in kan mærkes. Kineserne derimod har mange dagsstops og fylder gaderne allerede fra 8.30.

 

2. Tilbring en nat i smukke Hallstatt

Hvis du ønsker den helt autentiske oplevelse af den Østrigske eventyrby bør du booke en overnatning eller 2. Stemningen om aftenen er helt anderledes og ret magisk. Stilheden falder over byen efter dagens turister er stukket af igen. Det giver dig samtidig også bedre mulighed for at stå tidligt op og nyde morgenens stille stund.

 

3. Planlæg dit besøg uden for højsæsonen

Vi besøgte selv Hallstatt i juli, lige midt i højsæsonen. Der var mange mennesker, men det var bestemt ikke ufremkommeligt. Det skal nævnes at det var en regnvejrsdag, hvilket nok også holdt mange dagsbesøgende væk. Parkeringspladserne var alligevel godt fyldt op, så vi kan kun forestille os hvilket pres der må være på den lille by en høj solskinsdag.

De mange smukke billeder vidner om at Hallstatt ikke bliver en mindre eventyr by klædt i hvidt. Jeg er sikker på de rødbrune farver i efteråret også vil klæde byen flot. Hvis du mulighed for det er der derfor mange andre årstider at give Hallstatt et visit, hvor den ligger en anelse mere rolig hen.

Oplevelser i Hallstatt

Oplevelser i og omkring Hallstatt

Hallstatt salt mine

Den største attraktion er uden tvivl byens berømte saltmine. Den har stor andel i at Hallstatt er udnævnt som UNESCO sted. Du bør derfor også booke din tur i forvejen da der udstedes begrænset antal billetter pr. dag og den lukker tidligt. Husk gode sko, varmt tøj da det kan være rigtig koldt under jorden, og vær opmærksom på at Saltminen er lukket om vinteren.

Vi havde virkelig set frem til denne store oplevelse og måtte gå meget skuffede fra skranken. Børn under 4 år er ikke velkomne da man mener de bliver for utålmodige, og man kan jo ikke lige sådan komme ud derfra igen. Rundturen tager ialt 1,5 time. Selvom vi brugte talegaverne og Filippa blinkede med sine små blå øjne var der ikke noget at gøre. Øv øv, men sådan er det jo nogle gange at være en oplevelses familie med små ombord.

 

Hallstatt Skywalk

Også her gør du klogt i at reservere billetter. Kabelkanen til toppen tager de sig godt betalt for. Vi måtte slippe 36 Euro for en returbillet til 2 voksne + 1 barn. Overvej at spare pengene og gå de 45 min. til toppen. Regnvejret gav ingen rabat, til gengæld skulle vi ikke slås om at komme ud til verdens ende i 350 meters højde. Udsigten var nok heller ikke helt den samme, men det holdt tør imens og skyerne ændrede hele tiden retning. Faktisk ret fascinerende syn.

Hallstatt skywalk

Hallstatts bedste restaurantudsigt blev uden udendørs beværtning, vi kunne dog nemt forestille os hvor lækkert det må være at sidde med en kold øl på en solskinsdag til synet af Hallstätter See.

Hallstätter See

Gå på opdagelse i Hallstatts gader

Den helt store oplevelse for os var at betragte den ikoniske bykerne. Vi startede ruten med at gå ind ad en lille sidevej. På den måde kom vi væk fra alt mylderet. Langsomt bevægede vi os mod torvet. Simpelthen så fint. Et hul mellem bygerne gjorde plads til at betragte markedspladsen charmerende bymidte. Side om side ligger den ene hyggelige cafe efter den anden.

Restauranter i Hallstatt

På et tidligere stop mens regnen silede ned blev der kigget lidt på restaurant udbudet. Frokosten blev derfor på Grüner Baum, som efter sigende skulle være eneste restaurant der servere glutenfri retter i byen. Restauranten ligger direkte ned til vandet og servere den mest fantastiske mad, og så var det ikke engang dyrt.

 

Oplevelser for børnefamilien

Legeplads Hallstatt

Legeplads & badestrand

Ved teknisk skole går der en lille tange ud. Det perfekte sted at betragte Hallstatt på afstand. Om sommeren er det badestrand og du finder også den fineste legeplads. Vær blot opmærksom på dit barn ikke vælger rutsjebanen ud i søen. Det perfekte pitstop for børnefamilien. Der er masser af grønne arealer hvor dit barn kan få løbet lidt krudt af og I evt. kan nyde en medbragt madpakke.

 

Sejltur på søen

På en flot sommerdag kan vi kun forestille os hvor magisk det må være at se Hallstatt fra søsiden. Ankommer du til togstationen skal du alligevel krydse vandet med færge og bådfarten kan måske være nok for jer? Der er nu alligevel noget helt specielt ved at padle rundt i egen båd og mærke stilheden. Vejret var ikke med os og vi kom i bil. Vi fik derfor ikke selv fornøjelsen.

Strande i Hallstatt

Hallstatt er en Østrigsk perle som slog benene væk under os. Den er lille, intim og helt fantastisk at gå op opdagelse i. Vi blev draget af stemningen og den smukke by er en fryd for øjet. Vi kommer ikke udenom at Hallstatt er en turistmagnet, men det var ligesom om vi kun var os i vores egen lille verden, på østrigsk eventyr.

 

Del:

2 Comments

 1. Cirkeline
  8. januar 2021 / 14:24

  Åh, hvor lyder det bare helt fantastisk! Vi har selv besøgt Salzkammerguts, og vi drømmer om at komme tilbage – forhåbentligt i 2021! Lad os krydse fingre for et meget bedre rejseår i 2021, så vi kan komme ud i verden igen! 🙂

  Kh. Cirkeline //

  • 11. januar 2021 / 22:13

   Hej Cirkeline

   Salzkammergut er sådan en skøn og charmerende lille by. Ingen tvivl om at vi ville være endnu mere forelsket uden de mange turister, så det er bare med at komme afsted. Vi håber også rigtig meget på at 2021 byder på rejser ud i verden. Så vi krydser fingre sammen med dig 😉

   /Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?