Guide til Szczecin for børnefamilien

Guide til Szczecin for børnefamilienFakta om Szczecin

Szczecin også kendt som Stettin er en Polsk haveby beliggende på den anden side af grænsen til Tyskland. Det er Vestpommerens hovedby og byen spillede en central rolle i kommunismen. Det var bla. på Szczecin Slot de pommerske hertuger holdt til. Kort forinden 2. verdenskrig var Stettin base for den 12. Panzer Division, der endte med at skære den polske korridorer over. Szczecin havde under selve krigen Polens største underjordiske ikke militære bunker og størstedelen af byen blev hærget under krigen. Først i 1990’erne prøvede man at genskabe den gamle by. Det giver en god ide om hvordan her så ud, men den originale følelse er der ikke 100 %.

Efter 2. verdenskrig tilbød regeringen lejlighed og job til flygtninge fra polens tidligere østområder, og mange polakkere blev derfor boende i byen.

Szczecin for børnefamilien

Szczecin med børn

Generelt er Szczecin en dejlig by at rejse til med børn. Det er nemt at komme rundt med klapvogn og de tager imod børnefamilier med åbne arme. Der er mange grønne områder med fine legepladser hvor de kan løbe noget krudt af og i indkøbscenteret Galeria Kaskada er der også et rigtig fint legeland med opsyn (mod betaling), mens der kigges i butikker. På de fleste restauranter er der babystole og pusleplads til rådighed og flere steder får du endda tilbudt tegnegrej eller legetøj. Vi følte os SÅ velkomne i byen og kan varmt anbefale Szczecin til jeres næste familietur.

Turen dertil

En af de ting der gjorde at valget faldt på Szczecin er køreturen på kun 7 timer fra Midtjylland. Vi kørte da Filippa var godt træt og spist af. Hun sov hele vejen begge veje, så det var helt sikkert den rigtige løsning for os. Overvej hvad der vil passe godt til jeres familie og det enkelte barn.

Ønsker du at flyve, har SAS netop lige åbnet en rute dertil fra København. (April 2019).

 

Hvor skal du bo?

Szczecin er ikke den største by, og det er derfor værd at prioritere at bo centralt. En placering i nærheden af de 2 shoppings centre er et godt udgangspunkt. Her bor du midt i byen, med alle muligheder lige udenfor døren. Med en central placering bør I overveje at vælge et sted med gratis parkering, da det sommetider kan være en udfordring at finde og koste dyrt alt afhængig af hvor længe I planlægger at blive.

Mulighederne for overnatning er mange. Der er flere gode bud på lejligheder, aparthotel, almindeligt hotel og hostel. Som børnefamilie synes vi det er rart at kunne give lidt hjemlige omgivelser, selv at kunne tilberede mad og have plads at boltre os på. Derfor faldt valget på en fin Airbnb lejlighed lige ved siden af indkøbscenteret Galeria Kaskada.

Hvordan er priserne i Szczecin?

Szczecin er en billig by at være i. Du skal regne med at priserne generelt er ca. en tredjedel til halvdelen af danske priser, og nogen gange endda billigere.

 

Priseksempler:

1 overnatning på Airbnb 300 Dkk.
1/2 liter fadøl på restaurant 8 Dkk.
Middag på en god restaurant 100 Dkk.
Kaffe & kage på cafe 40 Dkk.
1 box håndlavede petit four (30 stk.) – 45 Dkk

Børnevenlige spisesteder

 

Kuznia

Et rigtig godt sted til et lokalt måltid mad. Det er lidt a la Polens svar på den lokal kro eller lignende. Hyggeligt indrettet med en hjertelig stemning og sød betjening. Til at starte med fik vi serveret fedtegreve og syltede agurker. Så var vi ligesom i gang. Maden er god, men solid. Retterne er velproportionerede og prisen helt fair. Alt den mad til ingen penge.

På vores frokostbesøg var der god plads og vi generede derfor ikke nogen selv med et halvtræt lille barn. Med en ikeastol, nyt spændende legetøj og søde tjenere at charmere, kan man vel næppe forlange mere til et hyggeligt restaurantbesøg?

Hvis du ønsker at smage lokalt mad til billige penge er Kuznia et godt valg.


Bajgle Króla Jana

En sand frokost favorit for de lokale og alle andre. Restauranterne i den gamle by var fuldstændig mennesketomme til frokost, undtaget på Króla Jana. Her kunne vi kun lige få et bord.

Kvalitetstegnet holdt stik. Deres bagels er ikke bare en bagel, det er de bedste vi hidtil har smagt. Selv den mindste var helt pjattede med de lækre bagels. Og så er det jo altså ikke en frokost, der rydder madbudgettet.

Et meget charmerende sted med en afslappet atmosfære. Der er desuden både stol og pusleplads, så hele familien er klar til mere sightseeing efter et dejligt frokoststop.

Z drugiej strony lustra

Dette lille skønne sted havde vi fået anbefalet af flere. De slår sig på at give en dejlige gourmet madoplevelse hvor børn er mere end velkomne. Et koncept vi kan lide!
Oveni hatten tilbyder de glutenfri børnemad, hvilket ellers ofte kan være svært at navigere i som forældre.

Restauranten er lille, men hyggelig. Maden er velsmagende, sirligt tilberedt og en fryd for øjet. Det var så lækkert at blive forkælet i en afslappet atmosfære hvor serveringen smilede af vores lille pige, der charmerede for fuld skrue, men jo altså ikke ligger skjul på sin begejstring.

 

Brama Jazz Cafe

Gemmer sig inde i The Royal Gate. Forhåndsindtrykket er en helt almindelig gængs cafe. Lad dig ikke snyde af det. De laver de mest fantastiske kager/desserter, kaffe og smoothies. Vi var endda så begejstrede at vi kom flere gange. (Det sker ellers ikke tit).

Eneste minus er at de ikke har barnestol. Sjovt nok har de tegnegrej og børn er stadig meget velkommen. Selvom vi spiste os igennem 2 sandwich, 3 desserter, smoothies og kaffe endte regninger ikke over 200 danske kroner.

Lækkerier!

Sightseeing med børn

Szczecin er ikke en by spækket med seværdigheder på en snor, men snarere en by man nyder at gå på opdagelse i. Der er dog flere spændende seværdigheder, som er værd at notere til dit besøg.

Bl.a. følte vi at der var kirker overalt. Særligt de katolske kirker er i overvægt. Den vigtigste og flotteste er Catedralen Basilica of Saint James. Fra toppen af kirken møder dig en blændende udsigt over byen. Derudover var vi meget imponerede over den underjordiske bunker som er et must see.

Archdiocese Cathedral Basilica of Saint James

Byen er selv ikke i påsken overfyldt af turister og derfor et dejligt sted at rejse med børn. De mange grønne områder giver god mulighed for at børnene kan rende krudtet af og til at nyde en medbragt madpakke.

Den gamle by blev fuldstændig hærget under krigen og der står kun et par originale huse tilbage på det lille torv i Stare Miasto. Vi elsker ellers de gamle bydele, men lige i Szczecin var det ikke den del af byen der greb os. Et tip vi fik på vejen hjem var at besøge Kuśnierska street, det skulle efter sigende være her man kan mærke Szczecin.

Stare Miastro torv

Den røde rute

En af de bedste oplevelser i Szczecin er at følge den røde rute. Det er en 7 km. lang rute der føre dig 40 stops gennem hele byen og forbi de vigtigste mindesmærker og attraktioner. Ved hvert stop hænger der en beskrivelse af det du ser. Stop nr. 19 var lige udenfor vores dør og vi valgte derfor at dele ruten op i 2 dage. Den ene dag gik vi til højre og den anden dag gik vi til venstre. På den måde fik vi oplevet hele byen og der var plads til afstikkere. Den røde rute giver et godt indblik i byens gribende historie og så er det tilmed gratis.

Følg de stiblede røde linjer gennem byen

Polens største underjordiske civile bunker

Under krigen havde Szczecin polens største underjordiske bunker. Den kunne huse 5000 mennesker og havde et areal på 3000 m2. Det var en af de mest komfortable og veludstyrede bunkere i krigens tid med både lys og rigtige toiletter.

Rundvisningen i bunkeren tager 1 time og afholdes kun 1 gang om dagen fra kl.12-13 – lige midt i Filippas lur. Heldigvis var det ikke noget problem at medbringe hende i klapvogn. (Der var et par enkelte gange vi måtte bære vognen ned ad trappetrin, men ikke noget særligt). Hun sov dejligt og vi kunne suge hele Szczecins krigshistorie til os med en klump i halsen. Det er ikke småting byen har været igennem. Vidste du f.eks. at Szczecin er blevet bombet af både brandbomber, sprængbomber, lufttorpedo, luftminer, fosforbomber, flydende fosfor og benzindunke?

Legepladser & grønne områder

Lige fra en yderlighed til en anden. I Szczecin finder du nemlig mange gode legepladser, som er placeret rundt i hele byen. Fra vores syn er det lidt en skam at de ikke har afskærmet de grønne åndehuller og byens hjerte af, der er nemlig altid en vej eller støj at høre selvom man befinder sig midt i parken eller slentrer langs den røde rute. En anelse ærgerligt.

Legepladserne er ofte lukkede med hegn så mor og far med ro i sindet kan lade børn være børn. Det giver en god ro særligt med små børn. De er meget velholdte og det samme gør sig gældende for de grønne arealer. Der findes næppe noget bedre end at mærke foråret komme med en tur i parken.

Vores 2 favorit legepladser er beliggende hvor vi var bosat, overfor indkøbscenteret Kaskada og i parken Żeromski ved Park Hotel.

Shopping

Med danske briller er shopping i Szczecin billigt!
Priserne er 1/3-1/4 af danske priser. Vi er normalt ikke typerne der bruger alt for lang tid af vores dyrebare ferie på shopping, men i Polen kunne vi altså ikke lade være. De har bare så mange fine, farverige ting der frister. Noget andet der nemt kan friste er deres mange lækre Petit four (små hjemmelavede chokolader). En dejlig souvenir at kunne nyde en fredag aften sammen med et glas vin og en du holder af.

Shoppings centeret Galaxy

Oplevelser udenfor Szczecin

Sidste dag i Szczecin brugte vi på at indtage den mest overdåige frokost- og kaffe arragement på Brama Jazz Cafe inden vi på fyldte maver kørte til Glebokie søen. Et yndet udflugtsmål for de lokale, særligt om sommeren hvor badegæster valfarter til den opførte hvide sandstrand.

Det er et rigtig hyggeligt område, men igen beliggende lige op ad hovedvejen. Om sommeren tages desuden betaling for indgang.
Hvis grænserne skal udfordres kan du tage en tur i Tarzanland (Treetop) eller på Wakeboard. Ønsker du lidt mere fred og idyl kan du følge vandbredden gennem skoven. Her er ingen sandstrand, men mere roligt.

Central kirkegården, som er Europas 3. største, nåede vi desværre ikke, men den skulle også være et besøg værd.

Gleboki sø

Vores samlede vurdering af Szczecin

Szczecin er perfekt til en smuttur væk med familien. Vi er positivt overrasket over den lille by ved havet. Der er tilpas meget at se, gode spisesteder, gode shopping muligheder og gode faciliteter for børnefamilien. Det eneste vi har at sætte en finger på er at byen ikke er afskærmet for trafik. Det giver en evig summen som vi gerne havde været foruden. Kan du se bort fra det var vores polske eventyr et hit!

Del:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?