Kaninoen – 21 km. vandretur rundt om Endelave

 
Kaninoen
Du har muligvis allerede hørt om Pilgrimsruten Caminoen i Spanien eller Camønoen på Møn. Men har du hørt om Kaninoen? Lad mig hjælpe dig lidt på vej. Vi er på den lille ø Endelave i Kattegat, et stenkast udfra Horsens. I juli 2020 fik jeg længeventet det første stempel i ø-passet og gik sammen med en veninde kaninoen rundt om Endelave.
 
 

Endelave, en perle i Kattegat

Endelave er en sand lille perle med landsbyer i ægte Morten Korch stil, gadekær og en charmerende tilbagelænet atmosfære som man kun kan forelske sig i. Over hele øen summer der af liv og diversitet. Det var ret unikt at mærke hvordan naturen får lov til at udvikle sig på helt naturlig vis og ikke bliver begrænset som det er tilfældes mange andre steder. Befolkning er søde og imødekommende og har ved hjælp af deres kærlighed til øen iværksat en lang række tiltag for at fremme livet, da skolen desværre blev nedlagt. Det har ført til at Endelave netop er blevet kåret til vinder og fået prisen som årets ø 2020.
 
Færge til Endelave

Sæt tempoet ned og lad Ø-stemningen komme indunder huden på dig

For at komme til Endelave sejler du fra Snaptun (Juelsminde). Færgeoverfarten tager 70 min. og koster 100 kr retur for gående. (Vi kom gratis med pga. coronapakken).  I sommerhalvåret er der tre daglige afgange, men tjek færgetiderne. Det er muligvis den langsomste færge jeg endnu har været med. Til gengæld giver det rig mulighed for at nyde turen og de mange røverhistorier der kommer fra kaptajnen. Det er en oplevelse i sig selv. På færgeoverfarten kommer du også ned i ø-tempo, så du er klar til den vidunderlige ro der omfavner dig så snart du rammer Endelave.

>> Læs også: Rejseguide til Samsø
 

Kaninoen – 4 vandreruter at vælge imellem 

Kaninoen er en 21 km. lang vandrerute der tager dig hele vejen rundt om kaninøen Endelave. Ønsker du en lidt kortere rute er der mini kaninoen på 12 km.(grøn rute), den gule rute på 5,5 km., som tager dig rundt på den sydvestlige del af øen og den røde rute på 3 km. der tager rundt i Endelave by hvor du bla. kan opleve kroen, skolen, købmanden og fuglereservatet Flasken. Alle ruterne starter og slutter ved havnen hvilket er super praktisk. Du behøver derfor heller ikke at tage bilen med over for at vandre på kaninoen.

Vandring på Kaninoen

Kaninoen rundt – Dag 1

Kaninoen starter fra færgelejet. Herfra gik vi venstre om campingpladsen og langs vandkanten til spidsen af Endelave. Lynhurtigt imens vi gik med det ene ben foran det andet ramte stilheden og friheden mig. Der var totalt stille, kun afbrudt af fuglenes kvidren og ved siden af grusstien bølgede havbredden beroligende. Ruten går på kortet ikke helt ud til den nordlige spidsen, men snyd ikke dig selv for den oplevelse. Det er lidt ligesom at være på Grenen i Skagen, bare i en fin ø-version uden et myld af mennesker og hvor vi lige måtte passere en fårefold på vejen. Til bonusinfo var fårene meget snaksaglige og vældig glade for besøg.

På spidsen var det tid til første frokostpause. Udsigten var svær at få armene ned over og vi var allerede meget begejstrede over hvilken smuk ø Endelave er. Efter en bid mad vandrede vi tilbage på stien og videre ned gennem både birkeskov, fyrreskov og egeskov. I dette område er der masser af gode krat, buske og træer hvor kaniner og hare kan gemme sig, når de altså ikke kravle i nogle af de mange huller. Nogle af kaninhullerne er virkelig store så det gælder om at se sig for.

Kanino vandring

Vi satte os helt stille i håb om at kaninerne ville stikke hovederne frem. Det gjorde de ganske kort, men der skulle en større linse til hvis jeg skulle have haft nogen chance for at fange de lynhurtige firbenede. Så efter en stille stund i den bagende sol gik vi videre ud til kysten. Stien gik langs en lille sti ved nogle flotte marker med kvæghold ud til klinten. Her mistede jeg balancen for at undgå at få stød på hegnet og endte i stedet med at rive mig ret meget på en stikkende busk. Note til mig selv, hold fokus og overvej de lange bukser!

Vi fortsatte i stedet ruten på stranden selvom det er lidt hårdt hele tiden at skulle navigere på det ujævne stenunderlag, så er der også noget magisk over at følge vandkanten. Inden vi krydsede ind i landet blev det endelig tid til en dukkert. Selvom der dagen igennem havde været enkelte skyer var der ikke en vind der rørte sig og vejret var ret lummert. Vi havde derf0r længe været fristet af en dukkert. Ved et lille sommerhusområde er der lavet en flere rigtig fin badebroer som vi benyttede. På den måde kommer man hurtigt ud hvor der er lidt dybere vand og skøn sandbund. Vandet var ærligt talt ret koldt med kun 18-19 grader selv i juli måned, men virkeligt lækkert rent og lige hvad vi trængte til. (Måske jeg er lidt en frysepind, men det snurrede altså lidt i tæerne hvis man stod for stille).

Strande på Endelave

Det sidste stykke vej ind på øen var meget idyllisk med flotte kornmarker, fine landejendomme og den danske øidyl som vi kender den bedst. Alle (de få vi mødte) hilste og de fleste var i traktor eller på cykel. Langs vejkanten var der sået kornblomster med skiltning om værsgo at plukke en blomst. En fin lille hilsen til de forbipasserende og meget sigende om gæstfrie Endelave hvor de lokale er glade for at vise deres ø frem.

Fremme ved røgeriet som vi skulle overnatte på, nåede vi lige at skifte sko inden vi halvsvedige med en anelse trætte fødder tog en plads i skyggen og fik bestilt en tidlig aftensmad. Restauranten lukker kl 16 så man skal være lidt hurtig. Alternativt så snup et bad, bestil bord på kroen og gå retur et par kilometer mere indtil Endelave by hvor der ligger flere gode spisesteder.

Ø hop til Endelave

Efter et godt måltid mad nød vi et glas vin i solskinnet på terrassen, fik et hurtigt bad, skiftede til sandaler og slentrede til den lokale købmand. En lille tidslomme med absolut kun det mest nødvendige. Vi købte et par øl og satte os ned på kajen og fornemmede aftenstemningen i bådhavnen. Vejret var dejligt så mange sad og grillede i båden eller på fællesarealerne mens børnene legede omkring eller tog sig en aftendukkert. Der var en virkelig dejlig stemning.

 

Kaninoen rundt – Dag 2

På førstedagen rundede uret 34.000 skridt, hvilket vil sige at vi gik størstedelen af ruten denne dag. Dagen efter spiste vi morgenmad og gik mod vandet for at gå de sidste ca. 8 km.

Natur Endelave

Ruten fortsatte ud mod Kloben. Et virkeligt natursmukt sted hvor vi også mødte et par fiskere der i vaders fangede efter rejer. Ruten gik videre langs vandet til Møllehage for at ende ved havnen igen. I den sidste bugt lige inden du kommer til diget over til færgelejet slængede vi os i et par lækre træstole der var blevet opsat på det mest perfekte og private lille spot. Vi blev enige om at lukkede man øjnene kunne det godt minde om en lækker lille strand på en Thailandsk ø. Det var virkelig idyllisk med det klareste vand der stille bølgede ind indkapslet af et par flotte mangrove træer.

Strande på Endelave

Vi havde snakket om at spise frokost i lægeurtehaven. Når man vandre er der bare lige det der med tid og sted og vi vidste ikke hvornår vi ville være fremme og havde derfor valgt at løbe an på chancen. Da vi kom frem var alt selvfølgelig optaget og vi måtte søge andre veje. Heldigvis var der bord at få på Endelave Kro. Et flot solidt stjerneskud og en pariserbøf var lige hvad vi trængte til, til at slutte vores vandretur på Kaninoen af med og rejse hjem på. Inden vi tog hjem nåede vi også lige med nød og næppe en hurtig forfriskende dukkert.

Kender du følelsen af at få så mange oplevelser at man føler man har været afsted i ugevis? Sådan havde vi det med blot en enkelt overnatning på Endelave.

 

Her spotter du kaninerne – de kommer når du mindst venter det!

Man kan godt blive lidt forvirret om det nu også var en kanin der kom sussende. Måske fordi der både er hare og kaniner. Hvis du gerne vil fange dem med linsen skal du erhverve dig en god portion tålmodighed, sidde musestille og huske din telelinse eller et 400 mm. objektiv til dit spejlrefleks kamera. Kameraet i mobiltelefonen kommer du ikke langt med, for de små dyr er lynhurtige. Selvom der er tusindvis af kaniner på Endelave, hopper de mest rundt ude i periferien. Det er super hyggeligt når man vandrer og gør det til en meget charmerende vandrerute. Faktisk gik der ret lang tid inden vi fik øje på den første.

Jeg har hørt mange sjove historier om folk der nærmest ikke så en kanin eller mest af alt så skyggen af dem også selv om Endelave har Danmarks største kaninbestand. De gemmer sig ofte i buskadser og skovarealer og på de åbne områder vil du derfor højest sandsynligt ikke støde på ret mange, medmindre de gemmer sig i naboens baghave. De mange huller i jorden og kanin høm høm vidner dog om at de er derude. På vejen hjem fra byen lørdag havde vi en ret unik oplevelse ikke langt fra røgeriet hvor vi overnattede. Jeg er lidt i tvivl om hvem der blev mest bange for hvem.. Shit den kanin havde fart på. (Du kan se videoen på Helles- Univers Facebookside eller i story på Instagram under vandreruter i Danmark).

 

Hvordan er terrænet?

Det er en flad rute hvor man går langs vandet størstedelen ad vejen alt imens du passerer lokale der fanger rejer, silkebløde kornmarker med blomster som frit kan plukkes i grøftekanten og mindre skovområder hvor kaninerne graver huller alt imens de ligger på lur og holder øje med de forbipasserende. Badevandet er fuldstændig klart, men var på daværende tidspunkt fortsat ret koldt med kun 18-19 grader. Det blev dermed en frisk, men dejlig dukkert efter en varm dag i vandreskoene. På trods af industriferie og gratis færger havde vi stierne mere eller mindre for os selv og der var heeelt stille og roligt selv på havnen som var fyldt med sejlere og hvor pulsen var højest. Det eneste sted der er lidt pres på er overnatningssteder og spisesteder, så sørg for at reservere på forhånd.

Vandre kaninoen

Terrænet er væsentlig mere varierende end vi havde forventet og det ujævne strandunderlag gør også ruten mere udfordrende end vi havde forventet. De 21 km. føles derfor lidt længere og anklerne var ømme næste dag, da fødderne kommer ud i mange yderstillinger hvor balancen testes. Det er meget beroligende at gå langs vandkanten, men også udfordrende til tider. Snyd ikke dig selv for en tur helt ud på spidsen, det er både tid og anstrengelserne værd.

Det var ofte svært at finde skiltningen da stierne ikke er trådt ned alle steder. Selv i højsommeren blev vi kun overhalet af en familie på mountainbike som også havde deres hyr med at komme igennem hybenbuske enkelte steder. Det føltes som om vi havde stierne helt for os selv, hvor lyden af bølgernes skvulpen og insekternes summen var alt vi kunne høre.

 

Overnatning på Endelave

Der er adskillige overnatningsmuligheder rundt på Endelave, både for dig som medbringer eget telt eller hvis du som os ønsker at overnatte i en blød seng på et lokalt B&B. Vi var heldige at få luksusværelset på røgeriet med udsigt over vandet. Det er et virkeligt charmerende lille sted med flotte rene værelser og en hyggelig fælles opholdsstue. Vi nåede lige at få et solidt måltid mad inden de lukkede for servering kl 16. Desværre fortalte de os at det var det sidste år med restaurantdelen da de ønskede at trække sig lidt tilbage. Det er desuden flere år siden de selv har brugt røgovnen så sæt ikke næsen op efter lækker nyrøget fisk.

Overnatning på Endelave

De fleste overnatningssteder på Endelave er beliggende ved Endelave by som ligger ved færgelejet. Her skiller røgeriet sig lidt ud da der er et par kilometer indtil byen. Vi valgte at gå ruten over 2 dage og kunne hurtigt springe på ruten igen næste dag. Samtidig gav det mulighed for at mærke det stille Endelave da vi om aftenen trissede hjem langs landevejen.

>> Få et overblik over de forskellige overnatningsmuligheder på Endelave

 

10 nyttige tips til din vandretur på Kaninoen

 1. Kaninoen kan godt gås på en dag, men vi anbefaler at du bliver og fornemmer øen om aftenen som er noget helt specielt
 2. Det er ikke muligt at købe mad og drikke rundt på ruten så sørg for at have godt med proviant med hjemmefra
 3. Medbring gode sko. (Terrænet er til tider ret ujævnt og jeg vil derfor anbefale dig nogle sko som støtter godt omkring anklerne).
 4. Klæd dig på efter vejret og årstiden. Endelave er flad som en pandekage og der er derfor ikke mange steder at gå i læ hvis det regner eller solen bager ned fra en skyfri himmel.
 5. Husk at reservere overnatning og spisning på forhånd. (Særligt om sommeren er der pres på øens beværtninger så bestil på forhånd så du er sikker på et sted at sove og et godt måltid mad ovenpå dagens strabadser).
 6. Pas på kaninhullerne! De er overalt og kan være ret dybe for den uopmærksomme vandrer.
 7. Vandrer du på en lun sommerdag så husk badetøj. Vandet er helt klart og perfekt til en dukkert.
 8. På ruten gemmer sig bænke og stole med de mest fantastiske udsigter, så husk god tid til pauser når du planlægger din tur.
 9. Hvis du planlægger at vandre ved Endelave Strandvej (Flasken) så vær opmærksom på at det er et vadehavsområde, hvor tidevandet skifter.
 10. Vil du gerne se sæler skal du gå til området ved Kloben eller Møllehage, hvor de holder til. Men husk at have respekt for dyrene og give dem ro særligt i ynglesæsonen.hugorme og muldvarpe, noget af det reneste badevand med mange.
Endelave
 
 
 
 
 
 
Del:

2 Comments

 1. Nanna Uran Reinholm
  15. oktober 2020 / 2:39

  Kaninoen?? What? Aldrig hørt om det før, men det ser for fedt ud!!! Hvor er det et mega godt blogindlæg. Er helt vild med det. Det er så fedt at kunne følge med og få en masse ny inspiration. Min kæreste og kom hjem fra en længere rejse da coronaen satte en stopper for vores rejsedrømme. Vi lejede vores lejlighed ud, og da lejekontrakten var på et år, kunne vi ikke rigtig sådan lige komme tilbage og smide dem ud igen.. Vi valgte derfor at hente nogle af vores ejendele fra vores opbevaringsrum hos http://www.pelicanselfstorage.dk/opbevaring-koebenhavn, hvor vi blandt andet havde en masse campingudstyr, som vi af gode grunde ikke havde med til sydamerika, på vores rejse tidligere på året. Men nu kunne det komme i brug, så vi købte en brugt van, smed vores madras, dyne og hovedpuder ind, en masse praktisk tøj og alt muligt andet, som vi ville bruge i minimum 2 måneder og rejste til Sverige og Norge. Vi endte med at være væk i 2 ½ måneder hen over sommeren, hvor vi fik vandret en heeeel masse. Det var SÅ fedt. Vi dekorerede også vores van og navngav den. Er så glad for vi har den og allerede kan begynde at finde nye ruter og destinationer til foråret og næste sommer. Yay..

  Tak for dine inspirerende indlæg og gode fif til rejser. Er vild med at følge med her på bloggen.

  • 22. oktober 2020 / 20:20

   Hej Nanna
   Sikke en dejlig succeshistorie her midt i en tid der føles som rejsestop. Heldigvis er der nemlig også mange fede steder at opleve i Danmark, bla. Kaninoen. I skal klart overveje at svinge forbi skønneste Endelave. Det er en virkelig fin ø og vandreruten er balsam for sjælen. Hvor er det dejligt at du har lyst til at læse med og tak for din søde kommentar, den kan man da kun blive glade af 🙂
   Jeg håber den nye vogn bringer jer mange nye fede steder hen når vi igen rammer foråret. Vi drømmer selv om at gøre jer kunsten efter.

   Kh. Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?