Sådan sikrer du den bedste søvn på rejsen

Sådan sikrer du den bedste søvn på rejsen

Ferien står for døren og du er måske en af dem der gruer for hvordan det nu skal gå med søvnen? For at være helt ærlige så var vi da også selv lidt spændte på hvordan vi fik puslespillet til at gå op så hele familien kunne få den bedste søvn på rejsen, første gang vi var afsted som 3. Måske hjælper det lidt at vi altid har taget tingene som de kommer. Min klare fornemmelse er at børn hurtigt fornemmer hvis mor og far er stressede over det nye og ukendt der venter. Det bedste du kan gøre er derfor at tage det roligt og have styr på rammerne. 

Efter adskillige rejser som 3, har vi efterhånden skabt vores helt egne rejserutiner som fungerer rigtig godt for vores lille familie. Ingen børn er ens og min bedste råd er at se på hvilke behov dit barn har og hvad der normalt fungere bedst for jer. Filippa er et barn der fungerer bedst med vanlige rutiner og ro omkring putningen. Første nat et nyt sted kan godt være lidt urolig, derefter falder der ro på hele familien. Derfor prøver vi som regel at have flere overnatninger hvert sted, som minimum det første sted så alle kan få en godt start på rejsen.

Vi har samlet vores bedste tips til at få succes med at få den bedste natte søvn på rejsen. Det er både gældende undervejs og fremme på destinationen. Læs dem nedenfor ↓

 

Vælg den indkvartering der passer bedst til familien

Efter vi er blevet en familie må vi sande at prioriteterne har ændret sig, og det er nogle lidt andre indkvarteringer der fanger vores opmærksomhed. Faktisk er Air bnb gået hen og blevet vores foretrukne. Kort og godt fordi det giver nogle gode rummelige rammer med mere plads, eget køkken til at kunne lave mad og endda til billigere priser end hvad vi ofte kan få et hotelværelse til. Hotelværelser er stadig en mulighed da familien ikke er større. Desværre ender det tit med lange putninger eller at vi alle må gå i seng på samme tid da vores mindste ellers ikke kan finde sin fornødne ro, og få den søvn på rejsen der skal til for at være frisk om dagen. Nogle steder har de familieværelser eller mulighed for at skærme lidt af, hvilket også er en god løsning.

 

Læs også: 3 lækre Air BNB lejligheder på Reunion & Mauritius

 

Hav styr på sengefordelingen

Når det gælder overnatning er en baby-/barneseng et must. Sikre dig altid at stedet tilbyder en og at alle ikke er optagede. Ved vores seneste booking oplevede vi at der var blevet booket en alt for stor seng til vores mini pige. Tjek derfor altid din booking så du er sikker på der er styr på den del. Det er så træls at stå med lange kæber når du ankommer efter mange timers transport og pludselig skal finde en hurtig løsning. Hvis I kører selv og har plads, kan du overveje om barnet finder mere tryghed og ro i at have sin egen med?

 

Giv tryghed og bibehold jeres normale putteritualer for at opnå den bedste søvn på rejsen

Har I helt særlige aften rutiner med en hyggelig puttestund? – tag dem med!
Den sidste times tid inden godnat er herhjemme forbundet med hyggelige stunder og masser af kærlighed. Vi gør det på samme måde hver aften og det samme gør sig så vidt muligt gældende når vi rejser. Da hun var mindre kunne hun sagtens sove i klapvognen, hvilket gav mere frihed til at vi kunne tage en sen middag eller gå en aftentur. Nu hvor hun er godt 3 år er der brug for mere faste rammer og en god seng at sove i. Det skaber god tryghed at gøre som I plejer også selvom sengetiderne kan ske at blive rykket lidt. Sørg også for at medbringe bamser og egen velkendt dyne.

 

Ved rejser med tidsforskel

Ved rejser med større tidsforskel er det vigtigt hurtigt at få indstillet jer selv og børnene til den nye tid. Det er ideelt allerede at starte på flyveturen. Her kan det dog være svært at styre hvornår barnet gerne vil sove og som forældre fokuserer vi mest på at få en god flyvetur. Når I så kommer frem så prøv gerne at skubbe barnets lure og sengetider så det kommer så tæt på den nye tidszone som muligt. Det kan give et par hårde ulvetimer i løbet af det første døgn, men så er det også overstået og I kan fokusere på at holde ferie.

rejser med børn

Planlæg rejsen efter dit barns rytmer

Når børnene er små er det ideelt at planlægge flyveturen/køreturen efter dit barns søvnrytme. Det kan godt være svært at aktivere sit barn i mange timer (og det skal siges at være hårdt arbejde). Vi kan nok hurtigt blive enige om at der ikke noget værre end et skrigende barn på bagsædet eller især mange lange timer i en flyvemaskine med hundredevis af tilskuere? Hvis vi kan komme til det planlægger vi derfor altid at have de lange stræk henover natten. Du skal derfor ikke spare de sidste par hundrede kroner på flybilletten og bytte ud med dårlige flytider. Ved at følge dit barns døgnrytme og rejse over natten ødelægger du ikke dets rytme og I kan stille og roligt komme frem imens. Hvis I kører i egen bil kan der være behov for at mor og far får en hvil når I er fremme, men det er altså nemmere når ikke man er fastspændt og alle har nok brug for at blive luftet efter en lang rejse.

 

Planlæg dagens aktiviteter efter barnet

Særligt når I rejser, er der mange nye indtryk for sådan et lille menneske. Der er nye dufte og sker hele tiden nye ting at forholde sig til. Hvis dit barn er vant til at sove middagslur er det derfor også vigtigt at prioritere og holde fast i den. Det er her barnet lader op og får en pause fra det hele.

Ligeledes er det vigtigt at have mad og drikke parat på de tidspunkter hvor barnet normalt plejer at få mad. Når vi har muligheden for det har vi altid havregryn med hjemmefra til havregrød og ligeledes er der altid frokost og en tør ble, inden vi ved det bliver tid til en lur. På den måde er vi sikre på der er skabt gode rammer for en tiltrængt lur.

Sørg for at planlægge aktiviteter så det passer med barnet. Et besøg på legepladsen er ikke meget ved med et sovende barn. Omvendt kan I få mere glæde ud af et besøg på museum under barnets lur. Prøv på den måde at tilrettelægge dagens aktiviteter ud fra normale rutiner og behov.

Tips til at få den bedste søvn på rejsen med børn

Sørg for at medbringe de rette hjælpemidler

Hvad hjælper normalt dit barn med at sove? Hvad end det er yndlingsbamsen, den helt rigtige sut eller påklædning så husk at tag det med. Det gælder om at skabe så trygge rammer som muligt.

Filippa finder utroligt meget ro i sin klapvogn (Reklamelink) og derfor prøver vi så vidt muligt at planlægge efter at vi er på tur med den ved middagslurstid. Når vi vandrer nyder hun udsigten fra bærestolen indtil hun til sidst lukker øjnene for en stund. Husk her at holde hyggepauser og hvis muligt få barnet ned og gå noget af tiden. Skal barnet sove i stolen så invester i en god bærestol med optimal støtte og få den indstillet korrekt. På den måde sikrer I at barnet kan få en god søvn på rejsen også på dagen hvor I er på farten, uden at mor eller far er helt rædbrækkede bagefter.

 

Afprøv hjemmefra

Det er altid rart at have afprøvet udstyret inden afrejse så I er sikre på det fungerer. Tag klapvognen med på en lille tur og lad barnet tage en lur i vognen. Det samme gør sig gældende for bærestolen. Afprøv det og få tjekket at barnet kan spændes forsvarligt fast og sidder ergonomisk korrekt. Når vi snakker rejseseng kan den også være en fordel at afprøve et par dage hjemmefra, så det føles trygt for barnet. På den måde får både I og barnet kendskab til udstyret i trygge og rolige omgivelser.

Vær afslappet og nyd rejsen

Når der er ferie er der ferie. Det vigtigste er at du kigger på barnet og giver de bedste rammer til en god nats søvn på rejsen som skaber den bedste ferie for jer alle. Der skal være plads til at skubbe middagsluren eller sengetider fordi I lige er i gang med en god leg eller på tur, ligeså vel som der ryger en is eller to mere ned end normalt. Det vigtigste er at barnet ikke bliver kørt udover kanten og slet ikke kan hænge sammen. Du kender dit barn bedst, så lyt og se på det og træf de valg der er bedst for jer.

 

Tilbage til hverdagen

Noget af det sværeste kan være at komme tilbage til hverdagen igen. Flere uger fuld af oplevelser og forkælelse kan være svært at bryde ud af igen. Måske har børnene fået lov til at blive længere oppe eller blive forkælet med lidt dårligere spisevaner end sædvanligt. Pludselig er I hjemme og hverdagen starter igen. Sørg for lige at have en dag eller to til at lande og komme tilbage i de gode rytmer.

 

 

Del:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?