Ølsmagning på Rise bryggeri

Ølsmagning Rise Bryggeri Ærø

Jeg var i Pinsen 2016 med mine forældre og Kenneth på Ærø. Vi læste i avisen at der var ølsmagning på Rise bryggeri og for at der skulle ske noget lidt andet end der plejede besluttede vi at tage dertil. Der var andre der havde fået samme ide for vi var 40-50 mennesker samlet. Ikke sådan en forsamling de normalt er vant til, men det er jo kun godt for ø’en og skaber samtidig en god stemning.

 

Lidt fakta

Rise bryggeri er beliggende midt på Ærø i den lille landsby Store Rise, og så første gang dagens lys i 1926. På det lille mikro bryggeri er det kvaliteten, der er i højsædet, lige fra udviklingen af opskrifter til udvælgelsen af råvarer, produktion og til levering. Ved siden af bryggeriet ligger en kilde som efter sigende skulle give Ærø’s bedste vand, hvilket naturligvis er hovedkilden til den gode øl og desuden noget de ønsker at putte på flaske i fremtiden.
Bag bryggeriet står 6 arbejdsomme folk, der tilsammen sender 4000 liter øl ud i Danmark om ugen, nogle med andre side beskæftigelser. Om sommeren suppleres med nogle af ø’ens unge, der kommer hjem og er friske på et godt sommerjob, som primært er i cafeen.
Ærø øllene består af en serie på 15 øl som sælges til både private via Coop såvel som restaurationer og virksomheder. Deres økologiske øl er forbeholdt restaurationer og virksomheder som en specialvare således at de har et unikt produkt at tilbyde deres kunder. Samtidig er der flere firmaer der får produceret deres egne øl, eller ihvertfald med deres eget logo på. (et eksempel herpå er Ærø færgerne). Det er i dette tilfælde den klassiske Grolle pilsner, der er indeni.
Udover produktionen af øl drives her også en cafe med tilhørende have. Cafeen sælger retter lavet med en kærlig hånd og så vidt muligt med lokale råvarer. Mange retter bliver lavet på Rise øl og de bager også deres eget brød lavet på den gode øl. Det ser virkeligt hyggeligt ud og jeg håber at jeg i løbet af sommeren kan komme forbi til en lækker frokost.
Janni Bidstrup som stod for dagens ølsmagning har udover at være en del af driften på Rise bryggeri som bryggeridirektør og cafeansvarlig, formået at stable Danmarks eneste professionelle tobaksplantage på benene hvor hun fremstiller ægte Ærøske cigarer. Jeg blev vildt imponeret da jeg så de fine cigarer i kassen, og samtidig overrasket over at det på mystisk vis var gået min næse forbi at Ærø også kan bryste sig at disse.

Rise Bryggeri Ærø

Bryggeriet set udefra

Rise Bryggeri Ærø

Det store sortiement af øl

CIgarer Rise Bryggeri Ærø

Ærøske cigarer

 

Smagen af øl…

Selvom der var godt fyldt i den lille butik hvor øl smagningen skulle foregå må jeg sige at Janni som stod for dagens smagning tog det i stiv arm. Hun fandt en mælkekasse frem og vupti så kunne deltagerne både se hende og høre hvad hun sagde. Rundt på bordene stod de første 4 øl vi skulle smage sammen med en detaljeret beskrivelse af hver øl og små krus til formålet. I starten gik det lidt stærkt og vi måtte da også trække lidt i bremsen for at forstå hvilken øl der var tale om. Det lyttede hun heldigvis til og så gik det bedre derfra. Fortællingerne gik på hvordan øllene bliver lavet, hvilke ingredienser der bliver brugt og hvilken mad øllen er god til. Undervejs kommer hun ind på bryggeriets historie, folkene bag og de mange tiltag der laves. Janni fortæller med sjæl og er god til at gå i detaljen med hver enkelt øl og spørgsmål der måtte blive stillet. En anden “smager” spurgte bla. ind til deres logo, hvilket faktisk er en sjov historie. For hvorfor er det lige der er en løve og en fugl på logoet?- Fuglen er en gråspurv som på Ærø kaldes for en “Grolle”. En slags nationalfugl på Ærø da gråspurven altid vender hjem, ligesom søfolkene. Løven stammer fra Rise kirke (Ærø’s ældste) hvor der hænger et kalkrelief over den gamle præstedør med små figurer, deriblandt en løve. Dermed blev Rise bryggeris logo dannet ved deres genopstandelsen i 2004.
Grolle er samtidig navnet på den første pilsner der blev brygget på Rise bryggeri.

 

Da vi var nogle stykker om at dele hvert bord med øl fik vi lov at smage 2 øl mere. (Det er så bonussen ved at være så mange til smagning). Til gengæld var det ikke muligt for hende at tage os med ned til karrene da der blev fortalt om fremstillingen, som ellers normalt er en del af dagens program. Vi fik nøje fortalt proceduren og kunne herefter selv gå rundt og kigge som vi havde lyst til.
Efter at have smagt de 6 øl kom vi  med over i pakkehallen. Det er her øllene kommer på flaske eller fad og bliver klar til at blive solgt.

Ølsmagning Rise Bryggeri Ærø

Ølsmagning Rise Bryggeri Ærø

Rise Bryggeri Ærø

 

Hvad får du?

For 100 kr. for du en øl smagning af 4-6 forskellige slags øl samt detaljeret fortælling om bryggeriet og de mange øl. Rundvisning rundt på bryggeriet og mulighed for køb af øl og andet godt bagefter.
Arrangementet varer ialt 1 time hvorefter man selv kan gå rundt og snuse og eventuelt gøre et besøg i deres cafe eller have.

 

Tip: Hvis i er 12 eller derover er det muligt at bestille en særskilt ølsmagning med rundvisning efter aftale. Det er desuden også muligt at aftale arrangementer med spisning.
Husk at bryggeriet har sæsonåbent så tjek derfor deres hjemmeside.

 

Lignende indlæg

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *