Ølsmagning på Rise bryggeri

Ølsmagning på Rise Bryggeri

I Pinsen 2016 besøgte vi atter Ærø. Vi læste i avisen at der var ølsmagning på Rise bryggeri og for at der skulle ske noget lidt andet end der plejede besluttede vi, det skulle vi da være med til. Der var andre der havde fået samme ide for vi var 40-50 mennesker samlet. Ikke sådan en forsamling de normalt er vant til, men det er jo kun godt for øen og skaber samtidig en god stemning omkring arrangementet.

 

Rise bryggeri

Rise bryggeri er beliggende midt på Ærø i den lille landsby Store Rise. Bryggeriet så første gang dagens lys i 1926. På det lille mikro bryggeri er det kvaliteten der er i højsædet, lige fra udviklingen af opskrifter til udvælgelsen af råvarer, produktion og til levering. Ved siden af bryggeriet ligger en kilde som efter sigende skulle give Ærøs bedste vand, hvilket naturligvis er hovedkilden til den gode øl og desuden noget de ønsker at komme på flaske i fremtiden.

Rise Bryggeri Ærø

Bag bryggeriet står 6 arbejdsomme folk der tilsammen sender 4000 liter øl ud i Danmark om ugen, nogle med andre side beskæftigelser. Om sommeren suppleres bemandingen med nogle af Ærøs unge der kommer hjem og er friske på et godt sommerjob, som primært er i cafeen.

Ærø øllene består af en serie på 15 øl som sælges til både private via Coop såvel som restaurationer og virksomheder. Deres økologiske øl er forbeholdt restaurationer og virksomheder som en specialvare således at de har et unikt produkt at tilbyde disse kunder. Samtidig er der flere firmaer der får produceret deres egne øl med eget logo på. (Et eksempel herpå er fx. Ærø færgerne). Det er i dette tilfælde den klassiske Grolle pilsner der er indeni.

Rise øl

Det store sortiement af øl

Udover produktionen af øl drives også en cafe med tilhørende have. Cafeen sælger retter lavet med en kærlig hånd og så vidt muligt med lokale råvarer. Mange retter bliver lavet på Rise øl og de bager også deres eget brød lavet på den gode øl. Det ser virkeligt hyggeligt ud og jeg håber at vi i løbet af sommeren kan komme forbi til en lækker frokost.

Janni Bidstrup som stod for dagens ølsmagning har udover at være en del af driften på Rise bryggeri som bryggeridirektør og cafeansvarlig formået at stable Danmarks eneste professionelle tobaksplantage på benene hvor hun fremstiller ægte Ærøske cigarer. Vi blev vildt imponeret da jeg så de fine cigarer i kassen,og samtidig overrasket over at det på mystisk vis var gået min næse forbi at Ærø også kan bryste sig at disse.

CIgarer Rise Bryggeri

Ærøske cigarer

Smagen af øl…

Selvom der var godt fyldt i den lille butik hvor øl smagningen skulle foregå må jeg sige at Janni som stod for dagens smagning tog det i stiv arm. Hun fandt en mælkekasse frem og vupti så kunne deltagerne både se hende og høre hvad hun sagde. Rundt på bordene stod de første 4 øl vi skulle smage sammen med en detaljeret beskrivelse af hver øl og små krus til formålet. I starten gik det lidt stærkt og vi måtte da også trække lidt i bremsen for at forstå hvilken øl der var tale om.

Ølsmagning på Rise Bryggeri Ærø

Det lyttede hun heldigvis til og så gik det bedre derfra. Fortællingerne gik på hvordan øllene bliver lavet, hvilke ingredienser der bliver brugt og hvilken mad øllen er god til. Undervejs kommer hun ind på bryggeriets historie, folkene bag og de mange tiltag der laves. Janni fortæller med sjæl og er god til at gå i detaljen med hver enkelt øl og spørgsmål der måtte blive stillet. En anden “smager” spurgte bla. ind til deres logo hvilket faktisk er en sjov historie. For hvorfor er det lige der er en løve og en fugl på logoet?- Fuglen er en gråspurv som på Ærø kaldes for en Grolle. En slags nationalfugl på Ærø da gråspurven altid vender hjem ligesom søfolkene. Løven stammer fra Rise kirke (Ærø’s ældste) hvor der hænger et kalkrelief over den gamle præstedør med små figurer, deriblandt en løve. Dermed blev Rise bryggeris logo dannet ved deres genopstandelsen i 2004. Grolle er samtidig navnet på den første pilsner der blev brygget på Rise bryggeri.

 

Da vi var nogle stykker om at dele hvert bord med øl fik vi lov at smage 2 øl mere. (Det er så bonussen ved at være så mange til smagning). Til gengæld var det ikke muligt for hende at tage os med ned til karrene da der blev fortalt om fremstillingen, som ellers normalt er en del af dagens program. Vi fik nøje fortalt proceduren og kunne herefter selv gå rundt og kigge som vi havde lyst til. Efter at have smagt de 6 øl kom vi  med over i pakkehallen. Det er her øllene kommer på flaske eller fad og bliver klar til at blive solgt.

 

Oplevelser på Ærø

Ærø

Ølsmagning – hvad får du?

For 100 kr. for du en øl smagning af 4-6 forskellige slags øl samt detaljeret fortælling om bryggeriet og de mange øl. Rundvisning rundt på bryggeriet og mulighed for køb af øl og andet godt bagefter. Arrangementet varer ialt 1 time hvorefter man selv kan gå rundt og snuse og eventuelt gøre et besøg i deres cafe eller have.

 

Tip: Hvis I er 12 eller derover er det muligt at bestille en særskilt ølsmagning med rundvisning efter aftale. Det er desuden også muligt at aftale arrangementer med spisning.
Husk at bryggeriet har sæsonåbent så tjek derfor deres åbningstider på deres hjemmeside.

 

Del:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?