5 vandreruter ved Silkeborgsøerne – her er vores favoritter

Vi er opvokset i Silkeborg og Ry og har derfor travet vandreruter ved Silkeborgsøerne tynde gennem årenes løb. Foruden 6 år i Esbjerg er det her vi af vores egne forældre blevet taget med på udflugt og nu krydrer hverdagen med små og længere vandreture med vores eget barn. Vi kender derfor efterhånden mange af de gode ruter. Der er virkelig mange, så vi har stadig en del til gode. For som de fleste andre, har vi også vores personlige favoritter. Det må derfor være på tide at vi deler dem med jer, de kommer her ↓

5 vandreruter ved Silkeborgsøerne

Slåensø rundt

Slåensø ligger i Silkeborg Sønderskov, mellem Virklund og Glarbo. Søen ligger syd for Borresø som er en del af Gudenåsystemet. Til Borresø har Slåensø sit afløb gennem Millingbæk. Der findes en del okkerholdige kilder på sydsiden som bidrager med det eneste tilløbsvand fra overfladen. Under vandoverflader strømmer også kilder.
Det gør at Slåensø på 12 meters dybde er væsentlig koldere end søer af samme størrelse og med tilsvarende begrænsede dybde. De manglende tilløb gør også at Slåensø tit er blevet kaldet Danmarks reneste sø. Det er ikke helt sandt, men den er Danmarks reneste større sø. Lad dig ikke skræmme af det kolde vand for det er en af de lækreste søer vi har badet i og området er simpelthen så flot. Da Helles familie har haft båd på Silkeborg søerne har det været et af familiens foretrukne steder at ligge til. Det er også muligt at køre dertil, parker ved P11 og kom gerne tidligt på dagen i ferier og sommerperioden.

Vandreruter ved Silkeborgsøerne Slåensø

Den 3 km. lange vandrerute rundt om søen foregår i kuperet terræn og kan nemt kombineres med en afstikker til Kongestolen, hvor du får en flot udsigt over Slåensø, Borresø og Åsen (HC. Andersens bænk). Husk også at gå på jagt efter Nordens højeste træ som er beliggende ved kongestolen. Eller det vil sige at du vil nok ikke være i tvivl når du står ved det 53,7 meter høje douglasgran der siden 1895 har slået rødder netop her ved Slåensø. Så kan man godt føle sig lille bitte ved siden af.

Alt i alt et virkeligt dejligt område som vi varmt vil anbefale dig at gå på opdagelse i, hvadend det er for en dagstur eller kombineret med Himmelbjergruten nævnt nedenfor.

» Se her kort over Slåensø, parkering og picnic områder

Himmelbjerget

Himmelbjergruten

Helle er vokset op i Ry og Himmelbjerget er nok det mest ikoniske sted i hele dette område. Et udflugtsmål vi en eller flere gange årligt pakker madpakken og tager til. Der er sådan en flot udsigt og masser af grønne arealer og legepladser at boltre sig på. Himmelbjerget lagde i 1839 jord til St. Blichers folkemøde som skabte det danske demokrati. Det er stadig et politisk samlingspunkt og flere interessante monumenter er derfor også placeret på toppen af en af Danmarks få “bjerge”.

Selve Himmelbjergruten er ialt 40 km. lang, men kan nemt deles op i i kortere distancer. Ruten fører fra Silkeborg Station syd om søerne til Himmelbjerget, Ry Station og tilbage nord om Himmelbjergsøerne. Midt på strækningen er det i sæsonen muligt at tage solfærgen over fra Skyttehusets Camping til Ålekroen hvilket er en god måde at afkorte ruten på hvis dette ønskes. Alternativt kan du hoppe på toget I Sejs eller Laven eller at tage en overnatning undervejs i de flotte bakkede omgivelser langs søerne.

Ruten er markeret med røde prikker og pile som viser vej. Prikker fortæller, at du er på rette vej og skal fortsætte samme vej. Pile viser når det er tid til at dreje af.  Langs ruten finder du flere gule ruter som du kan vælge at hoppe på. Der er desuden jævnligt skilte som fortæller hvilken rute du befinder dig på.

» Vælg din rute og få et overblik på kortet her 

Himmelbjergruten fører gennem et varieret og spændende landskab. Gennem smukke skovåbninger viser himmelbjergsøerne sig så flot. Gudenåen har sit gennemløb heri. Fra søfladen og op til Himmelbjergets top er der en højde forskel på ca. 125 meter.

 

Sukkertoppen

Syd for Gl. Rye ved Mossø finder du Sukkertoppen. Der er blevet fundet spor fra vikingetiden på sukkertoppens sydvestlige ende, hvor der efter sigende skulle have ligget en lille borg eller fæstning. Bakketoppen består hovedsageligt af sukker lignende sand som også har givet dens sit navn. Dengang var der ikke græs på som nu, så det er derfor heller ikke svært at forestille sig at det var en strategisk god placering for en udkigspost.

Sukkertoppen stikker 108 meter over havets overflade og udsigten over Mossø og Gudenåen er alle anstrengelserne værd. Vi parkerede ved det der kaldes madpakkehuset overfor Klostermølle eller P3 i brochuren om Mossø. Vejen til toppen er kringlet og hverken velegnet for klapvogne eller gangbesværede. Tossede som vi er lykkedes det os alligevel at få klapvognen med op, da vi var kommet afsted uden bæresele. Vi mødte et par modgående på vejen op med overraskende ansigter da de så os kæmpe for at komme over det værste stykke med smalle skovstier, trærødder og lign. meget lidt klapvognsvenlige terræn. Heldigvis er det kun den første trejdedel der er rigtig slem, herefter bliver stierne bedre og knap så stejle. På toppen er det fladt med enkelte bordebænkesæt hvor madpakken kan nydes med den vildeste udsigt til alle sider. Billeder kan slet ikke retfærdiggøre synet på sådan en smuk efterårsdag som vi havde valgte til besøget denne gang.

Sukkertoppen

Ikke langt fra Sukkertoppen ligger Klostermølle, som i Middelalderen oprindeligt var et benediktinerkloster. Munkene udnyttede Gudenåens kræfter opstammede i vandmøllen, til at anlægge engvanding. I dag ligger den tidligere papirfabrik, hvor der blevet produceret papir helt indtil 1973. I de gamle bygninger er illustreret stedets historie som der er gratis adgang til. Fra parkeringspladsen kunne vi se ned til Klostermølle, hvorfor du ikke nødvendigvis behøver at skulle stige ind i bilen igen. Det er et spændende historisk sted du bør stikke forbi på samme tur hvis du ønsker et helhedsbillede af områdets historie.

» Læs mere om Sukkertoppen og ruten her >>

 

Sindbjerg & Stoubjerg

I hedeområde nord for Sejs og Borre sø ligger de to lyngdækkede bakketoppe, Sindbjerg og Stoubjerg.
Sindbjerg er 103 meter og Stoubjerg er 99 meter højt. Fra begge bakketoppe har du et langstrakt udsyn over det bakkede landskab særligt mod syd og sydøst. Fra bakketoppene kan hele sørækken af himmelbjergsøerne ses. Længst mod vest ses dele af Brassø. I klart vejr rækker udsigten fra Sindbjerg helt til Himmelbjerget. Fra begge bakketoppe er der rig mulighed for at opleve den store tunnel  og smeltevandsdal, hvori Gudenåen løber.

Hedeområdet kunne sidste år (2019) fejre 100 års jubilæum for fredning af området, som har betydet at området har kunne bevare sin fauna med åbne lyngbakker med hedelyng, blåbær, revling. bølget bunke, tyttebær, gyvel og krybende pil.

Der er flere oldnordiske sagn der tyder på at træerne på Sindbjerg tidligere har været brugt til at producere trækul af. Om Stoubjerg fortælles at det måske tidligere har været bolig for underjordiske væsener og at det er kæmpen Borkes grav.

Når du følger stien fra parkeringspladsen ved Borgdalsvej 22 og drejer til højre, ser du først Stoubjerg. Vejen til toppen består af en stejl sti og 138 uregelmæssige trin. På toppen er en bænk hvor du kan få vejret mens der samles kræfter og strabasserne giver pote med et syn udover de flotte lyngbeklædte bakker. Fra toppen ses også Sindbjerg.

Efter at være kommet ned fra Stoubjerg venter endnu knap 400 trin til toppen af Sindbjerg. Til ære for redaktør Sophus Sørensen, der fik området på 56 hektar fredet, står på toppen hans mindesmærke. Her finder du også et informationsskilt om heden og bakkerne. Turen frem og tilbage tager ca. 45 min i normalt tempo. Ruten er ikke velegnet til klapvogn og gangbesværede med de mange trapper.

» Læs mere om hedeområdet og se kort her

 

Trækstien

Følger Gudenåen ca. 70 km. fra Silkeborg til Randers. Ruten kan med fordel deles op i 5 bidder eller tages over flere dage. Selv gik vi noget af ruten i sensommeren 2019. I juni var det nyrenoverede stykke mellem Silkeborg og Kongensbro blevet indviet med hævede træbroer således at det nu burde være muligt at gå 10 ud af årets 12 måneder.

Trækstien

Trods det måtte vi have skoene af og gik med vand til knæene flere steder. Vandstandene steg yderligere i løbet ad efteråret så husk at tjekke op på vejrforholdene inden du begiver dig ud på stierne. Husk på det er en natursti. Nogle strækninger er renoveret med gode træstier mens andre kan være mudrede og med højt græs. Flere steder går du langs vandkanten af den tidligere pramdragersti, hvorfor vejrforholdene spiller så stor en rolle. Den bedste og mest tørre årstid er fra april – juni.

» Tjek vandstanden her
» Planlæg din rute og læs mere om trækstien her

Vandring fra Silkeborg

Den gamle pramdragersti blev skabt for heste og pramdragere, der trak pramme med varer mellem Silkeborg og Randers især i anden halvdel af 1800-tallet. Selvom stien starter mere eller mindre i vores baghave gør det den ikke mindre smuk. Det er en af de flotteste vandreruter vi endnu har gået i det danske land. Landskabet skifter hele tiden udtryk og der er noget specielt ved at gå hånd i hånd med Gudenåen. På det nye stykke sti er der flere steder de mest idylliske steder opsat bordbænke og endda mulighed for en dukkert med badestige i middagspausen hvis vejret er til det. Passer det med ruten så snup da din frokost på Svostrup kro, det vil du ikke fortryde.

» Læs også: 5 forslag til budgetferie i Danmark 

Del:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


Looking for Something?