Guide til sprudlende Marrakesh

Guide til sprudlende Marrakesh

Fakta om Marrakesh

Marrakesh er en af de 4 traditionelle hovedstæder i Marrokko. Det er en vigtig handelsby og med sin centrale placering er den blevet knudepunkt for hele det sydlige Marrokko. Byen ligger nord for Atlas bjergene og huser ca. 1 mio mennesker.
Den er kendt fra 1001 nats eventyr som en farverig og pulserende storby. Vi oplevede da også byen som både hektisk, sprudlende og fortryllende på samme tid.

Byen består af en ny og en gammel bydel, også kaldet medinaen. Denne del af byen er indkranset af den store bymur på ialt 19 km. I 1985 blev denne del af Marrakesh desuden optaget på UNESCOs verdensarvsliste som bevaringsværdig. Medianaen er præget af små smalle gader, masser af charmerende souks, det lokale dagligdagsliv og duftende gademad. Det er desuden her du finder byens hjerte, det store torv Djemaa el Fna som siges at være det travleste i Afrika.

Den nye og moderne bydel kaldes Gueliz. Den er langt mere europæisk bygget op med store boulevarder, brede fortorve, storslåede hoteller, dyre restauranter og shopping centre. Det er den finere del af byen og priserne har også lige fået et nøk op.

Marrakech nye bydel

Hvorfor Marrakesh?

Marrokko og særligt Marrakesh har længe stået højt på listen over destinationer vi gerne ville besøge i en nær fremtid. Flere faktorer betød at vi besluttede at i år var det helt rigtige tidspunkt. Først og fremmest har jeg aldrig sat mine ben på det Afrikanske kontinent før, og det i sig selv måtte der laves om på. Dernæst havde vi kun mulighed for at rejse i påsken og da jeg var gravid ønskede vi et forholdsvist solsikkert sted med overskuelig flyvetid og uden zikavirus. I Marokko kunne vi få den perfekte kombination af storbyferie, store naturoplevelser og badeferie. Det blev derfor en vinder.

Natur i Marokko

Sådan oplevede vi byen

Det er en meget anderledes by end hvad vi ellers har rejst i, og jeg må indrømme at vi da også lige skulle vænne os til den. Den er meget hektisk med mange tohjulede køretøjer, der kommer fra alle sider og kanter. En dag så vi en ung knægt på omkring 10 år hjælpe sin gamle gangbesværede bedstefar over fodgængerfeltet. Ikke engang dem holdt de tilbage for i et fodgængerfelt?-  i stedet fik de hornet. (Vi troede ellers kun det var turisterne). Det samme gælder i medinaen hvor der ad de smalle gader kommer både scootere og cykler fra begge sider. Det tager heldigvis ikke mere end et døgns tid at tilpasse sig og lære at gebærde sig.

De mange små snørklede gader gør det ikke nemmere at finde rundt. Men hey, man kommer vel for at opleve så hvorfor ikke lade sig forføre lidt fra tid til anden?

GPS’en måtte vi hurtigt erfare ikke er til megen hjælp og med datapriser på 65 pr. MB bliver telefonen også hurtigt gemt væk. (Måske vi skulle have overvejet det SIM-kort).

Det er ret tydeligt at det er fattigt. Der er mange tiggere og halvsørgelige sjæle, der sidder rundt omkring. I medinaen er der desuden mange gadesælgere og unge drenge, der gerne vil vise vej eller vise dig deres håndværk. Du gør klogt i være ret kontant overfor dem da de ikke tager et nej for et nej, og du derfor spilder alt for lang tid på at være en godtroende og beskeden dansker.

Nu skal det jo ikke lyde så negativt det hele for Marrakesh er en fantastisk by, og alt det ovennævnte er jo netop med til at gøre den til noget særligt.

Tiltrods for at Marrakesh er hektisk og sydende varm, er der mange grønne åndehuller.  Der er mange skønne parken hvor de lokale også tager et pust eller en lur midt på dagen f.eks. bag Ali Ben Youssef Moskeen. Et andet skønt sted er Jardin Majorelle, den kunstneriske have fyldt med flotte planter, springvand og farverige krukker.

Der skal ikke mere end en lille køretur på en halv til en hel time for at ramme de smukke Atlas bjerge. Du kan se dem næsten uanset hvor du befinder dig i Marrakesh. Vi tog 3 dage hvor vi kørte mod bjerge, natur, kultur og ørkenen. En helt fantastisk tur som jeg klar vil anbefale at prioritere.

Marrakesh har efter min overbevisning lidt af det hele. Der er storby for alle pengene, en smag på Afrika og det lokale liv, spændende seværdigheder og store naturoplevelser lige om hjørnet.

 

Overnatning

På en tur til Marokko er det et must at overnatte i en af de lokale riads. Riad betyder have og dækker over et lille familieejet hjem, typisk i 3-4 etager med en smuk gårdhave i midten. De er dekoreret på ægte Marrokansk vis og emmer af hjemlig hygge. Vi elskede at blive taget imod med mynte the og ordene “nu skal I bare føle jer hjemme”. De mange private kroge hvor man kan slænge sig med en bog uden at blive forstyrret var for os den perfekte måde at spendere eftermiddagen. Den lille pool gjorde det nu også ret godt, når vi trængte til at blive kølet ned. De fleste riads har kun få værelset, ligger centralt, og så får du altså bare lokal charme for alle pengene. Vi boede på Riad Vendome hvilket vi varmt kan anbefale.

Riad Marokko

Mad & drikke

Marrakesh er fyldt med gode spisesteder ligefra til den lokale riad til cafe eller restauranter i alle prisklasser. Mange af dem er placeret på hyggelige tagterasser, lokale riads eller mellem mediaens labyrintiske gader. Det kan derfor anbefales at undersøge mulighederne inden du går på jagt og ikke mindst at kigge op. (Medmindre du vil på jagt efter gademad eller blot ønsker at lade dig forføre).  Vi prøvede en enkelt aften at forsøge lykken uden reservation og det var ikke den store succes. Husk derfor at bestille bord hvis du går efter et særligt sted.

Marrokansk mad
Det Marrokanske køkken er fyldt med simre retter og couscous i lange baner. De bruger masser af lækre krydderier uden at maden bliver stærk. De mange frugter som abrikoser og dadler giver en særlig sødme til retterne. Deres brød er helt fantastisk og koster ingen penge. Ligeledes kan du på ethvert gadehjørne købe friskpresset juice i mange varianter.

Mad i Marrakech

Af lækkerier satte vi blandt andet tænderne i den lokale tagine, grillspyd og marokkansk tapas. Der blev dog også plads til et besøg eller to på mere vestlige restauranter, hvor der både serveres alkohol og svinekød. De er særligt glade for lam, som gør det særligt godt i de berømte lerkrukker, men sørg lige for at det ikke er et gammelt får 🙂

 

Oplevelser

Du kommer ikke til at kede dig i Marrakesh. Egentlig havde vi tænkt at det store højdepunkt var Djemaa el-Fna-pladsen, hvor vi skulle tilbringe de lange aftener. Ellers skulle vi mest af alt bare nyde livet i vores skønne riad og forkæles med lækkert mad. De to sidste ting gik vi da heller ikke glip af, men vi blev overrasket over hvor meget andet byen ellers har at byde på og fik også en smule travlt med at gå på opdagelse.

 

Her er mit bud på 5 must see ved et besøg i Marrakesh. 

Majorelle garden marrakech

Dernæst skal nævnes at du ikke må snyde dig selv for en frisk juice, kop kaffe, mynte the eller en frokost/middag på en af de mange skønne tagterasser. Her får du et helt andet perspektiv på byen og et lille pusterum efter at have travet den tynd.

 

Prisniveau

  • Overnatning i en 4 stjernet Riad incl. morgenmad 300 kr. pr. nat
  • Taxa for A til B rundt i byen ca. 20 kr.
  • Sodavand i en kiosk 2,5 kr.
  • Frokost på en god cafe/Riad 65 kr. + drikkevarer ca. 15 kr.
  • Panini 15 kr.
  • Friskpresset juice i medinaen 2,5 kr.
  • 1/2 flaske rødvin 90 kr.

 

Del:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?