Guide til Salzburg

Salzburg

Vi tilbragte flere dage end de fleste i smukke Salzburg. En lille overset perle blandt danskere, og en by som formåede at snige sig på listen over mine personlige favoritter. I løbet af de 4 dage vi havde i byen fik vi et godt overblik og indsigt i byen. Her er vores samlede erfaringer og tips og tricks til byen:

 

Sådan kommer du til Salzburg

Det kan godt være det er en af de mindre storbyer i Europa, men især om vinteren er det indgangsport til rigtig mange kendte skisportssteder. Der er derfor fine forbindelser med både fly, tog og bus.
Fra lufthavnen er der gode direkte forbindelser til midtbyen med kort rejsetid. Da vi var på roadtrip kørte vi selv i egen bil. Vi var overraskede over hvor nemt og hurtigt det var for os at komme ind til byen og finde vores hotel. Det skal i den forbindelse siges at vi bevidst havde valgt et hotel, der lagde tæt på både motorvej og centrum. 

 

Sådan kommer du rundt i byen

Selvom det er en af Østrigs større byer skal du ikke regne med et metrosystem hvor toget kører hvert 5 min. Til gengæld fungere busserne upåklageligt, og du kan også vælge, at tage hestevognen eller en cykeltaxa hvis det er mere dig. Som en lille bonusinfo kan jeg fortælle at Salzburg er kåret til en af Østrig mest cykelvenlige byer.
Vores foretrukne transportmiddel blev sporvognsbusserne, da de gik lige udenfor døren og fragtede os til den anden ende af byen på kort tid.

 To do i Salzburg

Her skal du bo

Hvis du gerne vil bo helt centralt er den gamle by klart at foretrække. Det er her det sker og her vi brugte størstedelen af vores tid.
Den gamle by er på UNESCO’s world heritage liste, centrum for størstedelen af attraktioner og fyldt med charme og masser af hyggelige spisesteder. Vi boede i kvarteret Maxglan på B&B hotel Junior. Først følte vi det var lidt langt ude, men da vi først lige fandt ud af hvordan busserne gik var vi virkelig glade for vores valg. Det tog 15-20 min. at gå ind til byen hvilket siger lidt om at uanset hvor i byen du er, er det overkommelige afstande. 

DSC_0462

Her skal du IKKE spise

Normalt bruger jeg en hel del krudt på at researche spisesteder da mad er en utrolig vigtig del for os når vi rejser. Det havde jeg naturligvis også gjort før vi kom til Salzburg, noterne lå bare hjemme på hotelværelset første dag. Ikke alt for smart og det resulterede da også i, at vi endte på et klassisk gasthaus. Det skulle der nu ikke være noget galt i eftersom vi var på jagt efter den klassiske weinersnitzel eller Salzburg snitzel. Desværre startede det skidt ud med en tjener der var virkelig gnaven og havde travlt med alt muligt andet end os. Det havde vi desværre oplevet flere steder så vi var begyndt at tro at det ligesom var kutymen. Noget andet var at maden var virkelig tør og kedelig. Så don’t go to Gasthaus Wilder Mann!

 

Her skal du spise

De næste dage udvalgte vi nøje vores spisesteder hjemmefra i håb om større succes. Det lykkedes i den grad, og når man ved hvor man skal lede er der virkelig nogle lækre spisesteder, som ovenikøbet også kan levere en god service. Den guidede food tasting tour var guld værd til gode tips til at finde de gode spisesteder. 

Mozarts city

De gode restauranter ligger faktisk lidt spredt over hele byen. Tit går man og kigger efter små hyggelige steder, men overraskende nok var flere af vores gode madoplevelser i byen faktisk på små eller store hoteller. Men som nævnt ovenfor så går man ikke helt galt i byen med at starte i den gamle by. Her er restauranter som Gasthof Goldgasse, Cafe Mozart (frokost) eller K+K restaurant et godt bud. Er du på udkig efter kaffe og kage skal du gå på Tomaselli eller Cafe Fürst.
Til gengæld er der virkelig også mange turistfælder, og man skal se sig rigtig godt for, for ikke at falde i.

Læs om 3 gode restauranter vi besøgte

 

Det skal du smage

Det er ikke nogen hemmelig at vi deler en fælles interesse for god mad, og ser det som en stor del af rejseoplevelsen at smage på landet vi kommer forbi. I Salzburg må du derfor ikke snyde dig selv for følgende:

 • Salzburg snitzel- kig efter ordet “pandestegt”!
 • Dumplings- Fås i mange afskygninger. (Vi smagte dem med lever da det skulle være ret specielt)
 • Nocklern- dessert souffle med syltede bær
 • Mozart kugler- konfekt med pistacie, nougat og marcipan overtrækket med chokolade.
 • Sachertorte- chokoladetærte med abrikosmarmelade i midten

Salzburg dumplings

Seværdigheder og oplevelser du ikke må gå glip af

Mozart er en stor del af Salzburg, og det er også den primære årsag til at mange besøger byen, ikke mindst på dagsvisit (inklusiv asiaterne som kommer i kæmpe flokke, men som hurtigt er væk igen). Så Mozart skal du selvfølgelig tage dig tid at se og høre om. Især hans fødehjem, barndomshjem og Mozartkuglerne skal have din opmærksomhed.
Derudover er det byen hvor flere scener fra ‘The sound of music’ blev optaget. Der sælges flere guidede ture hvor du ser stederne og hvor musikken fortryller dig for en stund.
Byen i sig selv er meget betagende med sine små gader, gamle bygninger og imponerende kirker. Borgen “Festnung Hohensalzburg” er helt sikkert også et besøg, og vælg gerne en dag med godt vejr, så du kan se lige så langt øjet rækker og klikke et par gode billeder.
Langs floden Salzach er der hver lørdag et kæmpe marked med alt fra mad og vin til materielle ting. Et ret hyggeligt sted at slentre lidt rundt. Er du ude efter lidt lækkert at spise og gerne til billige penge omkring frokost er der masser at komme efter på Universitätsplatz i den gamle by, hvor der er mere end 40 stande og om lørdagen endnu flere.
En sidste ting du ikke må snyde dig selv for er en tur i Mirabellgarten. Det blev bygget som et landslot af Wolf Dietrich von Raitenau til hans elskerinde og selve slottet bruges i dag af kommunen til vielser og koncerter. Selve haven er gudesmuk og flere søndage er der gratis koncerter i haven. Vi var så heldige at overvære en, hvilket var en helt særlig oplevelse.

Untersberg Salzburg

Hvor er det bedst at shoppe?

Jeg skal ærligt sige at shopping ikke er det vi bruger mest tid på på vores rejser. Mest af alt fordi der er så meget andet spændende at bruge tiden på. Dog kommer det over os nogle gange og især markeder er jeg ret tosset med. Der er en vis charme over at gå og kigge på det lokale håndværk og specialiteter og måske endda købe lidt med hjem. Hvis du leder efter en decideret shoppinggade med kendte mærker og butikker skal du gå til Getreidegasse. Her er både de store kendte mærkevarer, men det er også området hvor der gemmer sig de små boutiques.
I den gamle by gemmer sig lidt af det hele og indimellem det hele ligger der også en masse souvenir butikker som ikke gør noget godt for den ellers så smukke bydel, men som der naturligvis også skal være plads til.

Af særlige shoppingfund kan du finde spiritusforretning med et utal af forskellige varianter af snaps, likør og cognac, konfekture med gode lokal producerede olivenolier med smag, purere og krydderier, de vildeste slikbutikker i alle afskygninger og selvfølgelig butikker, der sælger diverse Mozart produkter.
Der er desuden eksklusive smykke og hudpleje forretninger. I den gamle by kan du erhverve dig et bare lederhosen eller en “Heidi kjole”, hvis det er det du drømmer om at få med hjem i shoppingsposen 😉 .

Den gamle by i Salzburg

10 nyttige ting at vide før du tager afsted

 • Butikker og supermarkeder er lukket om søndagen (inkl. apoteket)
 • Serviceniveauet er meget svingende og generelt ikke lige så højt som vi er vant til i Danmark
 • Der er masser af gode restauranter hvis du ved hvor de er
 • Byen er ikke så stor og derfor dejlig nem at finde rundt i
 • Vejret kan være svingende selv om sommeren og en paraply kan derfor være rar at have med (vi var heldige med minimalt nedbør)
 • Prisniveauet ligger ca. 20 % under Danmarks
 • Det er Mozarts fødeby og generelt en meget historisk by
 • Hvis du vil til koncert eller opera får du brug for et jakkesæt
 • Der er stadig mange traditioner og det er ikke unormalt at se lokale klædt i nationaldragter
 • Deres engelskkundskaber er ret begrænset (undtaget guider som taler fint Engelsk)

 

Har du besøgt Salzburg og har du et tip du gerne vil dele?
Del:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?