Rejsetanker om Algarve kysten

Rejsetanker om Algarve kysten

Hvad er Algarve?

Algarve er Portugals sydligste region og det sted i Portugal med flest solskinstimer. Regionen har  ialt 420.000 permanente indbyggere hvoraf 1/3 del er Portugisere. (Indbyggertallet stiger til over 1 mio i sommerperioden). Lune temperaturer gør det til et dejligt rejsemål året rundt. 150 km kystlinje står med sine flotte hvide sandstrandeflot i kontrast til det krystalklare altanterhav og skarpe klippeformationer. Mauerne har sat sit tydelige præg på byerne som er bygget i arabisk stil med hvidkalkede huse, blåhvide kakler og høje, slanke fint udsmykkede skorstene. Små hyggelige fiskersamfund og frodige naturparker. Algarve er fuld af smuk natur. Prikken over i’et må være en sød og imødekommende befolkning, som venligt byder velkommen med et smil uden købepres. Vi elskede Portugal, måske det også er noget for dig?

 

Do Vau

Vores hotel Estrella do Vau var placeret i byen Vau som ligger midt imellem Alvor og Portimao. Det er en hyggelig by hvor der er en lille strandpromenade med et fint minimarked (Spar) samt små snackbarer og nogle få restauranter. Byen er charmerende og har den fineste gangsti på klipperne langs stranden. En meget smuk rute at gå. Stranden er delt op i to, men ved lavvande er det muligt at gå forbi klippen uden at blive våd. Den lidt mere øde del af den uden restauranter mv. er den flotteste.

Læs vores bedste restauranttip her. 

Do vau Algarve

Alvor

Er en lille fiskerby som blev grundlagt af mauerne og er i dag kendt for sin hyggelige atmosfære. Den er noget mere turistpræget end vi havde forestillet os idet den bliver beskrevet som en lokal fiskerby med dens mere eller mindre oprindelige charme. Byen er stadig enormt charmerende, men fyldt med souvenir butikker og mange turister. Alvor gav derfor delte meninger herhjemme. Gaderne er hyggelige og lidt labyrintiske med mange spisesteder og en tiltrækkende atmosfære. Højdepunktet var den smukke strand og gåtur på Alvor broadwalk.

Alvor Algarve

Portimão

Er nok den by vi tilbragte mest tid i. Portimão en gammel handels- og fiskerby. Havnen fungerer stadig som fiskerihavn og der er også her den portugisiske kystvagt holder til. Byen er i grove træk opdelt i 3 hovedområder. Stranden (Praia de Rocha), marinaen og den gamle bydel.

Portimão strand

Den første dag startede vi med en gåtur til stranden og hoppede en tur op i fæstningen. Herfra har man et alletiders syn og kan se hvor imponerende Praia de Rocha er. Den meget brede sandstrand, beachvolleybane og restauranter langs træstien tog mig for et øjeblik en tur tilbage til Los Angeles og Santa Monica. Det er virkelig flot og skulle efter sigende desuden være det bedste snorkelsted på Algarvekysten. På vores besøgstid i Oktober kan havet godt være ret vildt og vi selvom udstyret allerede havde fyldt godt i kufferten må vi have snorkelturen til gode. Fra fæstningen kunne vi også se den lille vej ud til spidsen af molen. Virkeligt smukt.

Portimão strandpromenade
Fortsætter man ind mod byen møder man gaden med utallige restauranter og barer. (Turen kan også tages langs stranden, hvilket jeg vil anbefale dig uden klapvogn).

Marinaen ligger ved Arade flodens udmunding og du møder den lige før Praia de Rocha. Det er en populær havn og mange både fra nær og fjern ligger til. Placeringen gør den også brugt som udgangspunkt for sejlsportskonkurrencer og vi passerede også et sejlerakademi.

Portimão marina

Portimão’s gamle bydel er en af de få steder i Algarve, hvor man stadig kan fornemme tidligere tiders ro, før turisterne for alvor kom til Algarve. Viscount af Bivar palads fungerer i dag som rådhus og er en meget smuk bygning. I haven Jardim Visconde Bivar kan man nyde udsigten over Arede floden og den gamle havn. Det gamle fiskerkvarter Largo da Barca, er også et besøg værd.
Vi nød en gåtur langs havnen og lidt kold at drikke til en dejlig udsigt. I oktober er der en meget stille og rolig stemning, og vi følte os rigtig godt tilpas i byen.

 

Algarve som destination- er det masseturisme?

Det overraskede hele familien meget at der ikke var flere turister. Rejsetidspunktet midt i oktober er lige på den anden side af højsæsonen og stadig med varmegrader på 30 grader og en skyfrihimmel hele ugen. Alligevel var restauranterne ved at gå ned i gear, strandene lavt befolkede og flere steder steder solgte de simpelthen ikke is. Vi fik bare beskeden at “is sæsonen er slut”.
Ved strandpromenaden i Portimão hvor der udelukkende er restauranter, barer og souvenir shops var der naturligvis ikke andet end turister. Men ellers oplevede vi det ikke som overturistet overhovedet. Der var god plads alle steder og en afslappet stemning. Lige som vi helst vil have det. Uden at have set det med egne øjne er vores opfattelse at du skal til Albufeira for at finde masseturismen, ihvertfald uden for den absolutte højsæson.

 

Det Portugisiske køkken

Er fyldt med masser af lækker friskfanget fisk og skaldyr. Det serveres i supper, sammenkogte retter, stegt eller saltet udgave.
Den klassiske ret Cataplana må du ikke gå glip af. En meget smagfuld fiskesauce med lækker dampet fisk sammen med rejer, muslinger, kartofler og forskellige grøntsager. Derudover er der muslinger på menuen alle steder, hvilket også var et stort hit. Saltede sardiner er en udsøgt delikatesse. Appelsiner har de nok af da høje dyrkningskrav gør at de ikke bliver sendt ud af landet. Der er nu heller ikke noget bedre end friskpresset juice på en varm sommerdag.
Piri piri er en speciel chilisovs som de er meget glade for i Algarve. Vores købte peanuts fra supermarkedet var sågar krydret med det.

Vi oplevede gentagne gange at der forventes at man spiser op, om ikke andet så deres lækre fisk. Flere steder blev vi tilbudt at få resten med hjem. Det kan godt være lidt svært at finde de gode lokale steder da der er virkelig mange turist steder med svingende kvalitet og et hovedsageligt Fransk/Italiensk præget menukort. Spørg de lokale eller lav en hurtig søgning på tripadvisor så du ender de rigtige steder.

Portugisisk mad

Prisniveau 

Portugal bruger Euro og priserne er cirka halvdelen af hvad de er i Danmark, og nogle gange billigere.

 • Taxatur 3-4 km. inkl. stargebyr ca. 6 euro
 • Frokost på restaurant inkl. drikkevarer 10 Euro
 • 1 stor fødøl 1,5 Euro i happy hour (som var hele dagen)
 • 1/2 l. flaskevand i supermarked 50 Cent
 • Busbillet fra Alvor- Lagos 4 Euro (20 km.)

Udflugter

Der er masser af spændende udflugter at tage på. Algarve er særligt kendt for super gode golffaciliteter og store tuneringer. Derudover er naturen det hele store trækplaster. 150 km. kystlinje med kridhvide sandstranden, flotte klippeformationer og azurblåt vand trækker en hel del. Derudover er der mange flotte anlagte vandrestier i naturreservater og andre naturskønne områder. Med en lille ny med på tur og et tidspunkt med meget strøm i Atlanterhavet kom vi desværre ikke på bådtur ud til nogle af de mange flotte grotter. Vi havde ellers et særligt kig på Benagil hvor man under gode vejrforhold kan komme helt ind. Det skulle også være noget helt særligt at sejle rundt ved Ponte da Piedade i Lagos og se de mange smukke klipper fra havsiden.

Ponte da Piedade
Til gengæld gik vi på opdagelse i nogle af Algarves smukke kystbyer. Lagos var hvis du spørger mig fantastisk. En hyggelig midtby fuld af charme, musikanter og masser af gadecafeer og farverige bygninger. En gåtur langs marinaen og havnefronten er hyggelig og fører dig langs byen til fortet og til spidsen ved Ponta da Piedade hvis du fortsætter længe nok. Næste gang vil vi forbi Tavria som stadig skulle rumme det oprindelige Algarve og masser af lokal charme. Byen Monchique ligger mellem to bjerge hvoraf Foia på 902 meter er det højeste i Algarve. Byen skulle være meget lokal stadig med stor produktion af kork og træ, samt svine- og kvægavl. I området er der også mange flotte vandrestier som kunne være interessant at begive sig ud på. Også byen Silves kunne være spændende eller Sagres og verdens ende som det bliver kaldt.. Ja der er nok at se, også meget mere end vi kunne nå på en uge.

Lagos Algarve

 Algarves historiske udvikling

Algarve har en stor historie som kommer til udtryk med mange historiske kirker, monumenter og fæstninger. Fønikierne og grækerne var der, inden romerne kom til og kaldte provinsen Cyneticum (Faro). Efter flere erobringer begyndte mauerne i 1200-tallet at styre området og i 1249 blev Faro en del af Portugisk territorium som et selvstændigt kongedømme. Med en strategisk placering ved havet var Algarve udsat for flere angreb og i 1596 stormede soldaterne fra jarlen af Essex, Faro og satte ild til byen. Dette medførte ødelagte bymure, forsvars værker og kirker. I 1755 blev hele Portugal ramt af et stort jordskælv, og Algarve blev nærmest lagt i ruiner. En stor genopbygning fandt sted i en tid hvor Algarve ellers var begyndt at blomstre. I 1800 tallet ramte Napoleons krigen hvor Portugal blev indvaderet af Frankrig. I byen Olhao udbrød der i 1808 en revolte mod de franske tropper, hvilket var starten på en hurtig tilbagetrækning af Napoleons styrker. Siden 1900 tallet har Algarve været i en stor økonomisk udvikling som er kommet sammen med turismen.

Algarves historie

10 gode tips

 • Kom uden for sæsonen hvor vejret stadig er fantastisk, men turismen væsentlig mindre
 • Spis lokalt. Spørg de lokale eller brug div. søgemaskiner og ratings til hjælp
 • Sørg for at have kontanter, vi oplevede flere steder at de ikke tog imod kort
 • Det er billigt at køre med taxa og hvis I er nogle stykker er det billigere end bussen (husk at bede om en lille taxa hvis i er 4 eller mindre)
 • Vejene er flotte og trafikken bestemt overskueligt, der er derfor ingen problemer i selv at leje en bil
 • Busserne er lige så utilregnelige som mange andre europæiske steder. Og er desuden ofte ret små.
 • Der er stor respekt for fodgængerne og alle holder ved et fodgængerfelt og Portugiserne selv forventer det. (Husk det hvis du lejer bil).
 • Portugiserne elsker børn og det er en fornøjelse at have sit barn med til Algarve
 • Der er overflod af appelsiner da afgifterne er enorme og de derfor ikke eksporteres. Køb dem i vejkanten for ingen penge
 • Continente er et stort supermarked svarende til Bilka hvor du finder ALT
huse Portugal

Mange af husene er dekoreret med smukke mønstre

Del:

2 Comments

 1. 2. december 2017 / 19:25

  Sikke en skøn tur Helle! Er også blevet ret vild med Algarve og er helt enig i at Lagos er en skøn by!

  • 6. december 2017 / 23:16

   Hej Sarah
   Ja Algarve kan noget helt særligt og der er jo stadig masser at se og opleve, så vi må tilbage 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?