I hænderne på en lokal rundt på Bali

Rundtur på Bali

Vores guide Ari & Kenneth

I min søgen efter gode tips til hvad man skal opleve på Bali faldt jeg over en kommentar om en lokal guide som gav noget udover det sædvanlige, vi skrev derfor til ham. Han sammensatte et godt program hvor vi ville komme vidt omkring og som også skulle fragte os mellem hotellerne, hvilket vi selv synes var helt genialt og som også viste sig at fungere helt perfekt. Minimal spildtid- masser af oplevelser 😉

Da vi lander på Bali bliver vi hentet som aftalt, dog af broderen Ari. Han er super sød, særdeles god til engelsk og god til at give værdifulde informationer som ikke kan gøres op i penge. Han fortæller ret hurtigt at de har en dansk hjemmeside og 90 % af deres kunder er danskere. Jeg morer mig lidt over at jeg skulle finde en kommentar på en blog med deres email, når jeg kunne have gået ind på en dansk hjemmeside? Den danske hjemmeside skyldes at de blev gode venner med en dansker som gjorde at de gerne vil satse på danske gæster, han hjalp dem derfor med at oprette hjemmesiden www.balitur.dk.

Balitur.dk

Ari til højre , Wayan Arsa til venstre

Firmaet er blevet til et familieforetagende hvor 3 brødre kører som chauffører og private guider. De har stor viden om hele ø’en og elsker at dele ud af den 🙂
Vi blev også inviteret til at komme forbi deres private hjem og hilse på, men det viste sig desværre at vores rute var på den modsatte side af ø’en i forhold til hvor de er bosat. Ret ærgerligt da det var en unik mulighed for bogstaveligt talt at komme ind på livet af de lokale. Vi har lovet at kigge forbi næste gang vi kommer til Bali 😉

Dagen efter ankomst kiggede Wayan Arsa (ejeren af firmaet) selv forbi vores hotel og hilste på. Vi fik her sat ansigt på hinanden og snakket de planlagte ruter igennem. Det var Ari hans bror som også hentede os dagen forinden der primært skulle køre os rundt på ø’en hvilket passede os fint, da der var rigtig god kemi imellem os. Efter nogle gode dage i Ubud med vilde aber og hyggelig bystemning på egen hånd, blev vi hentet 8.30 om morgenen på dagen vi skulle videre. Ari stod som altid smilende klar til at vise os hvad der er gemmer sig udenfor livlige Ubud og samtidig køre os til fiskerbyen Amed.

[columns] [span6]

Attraktioner på Bali

[/span6][span6]

Attraktioner på Bali

[/span6][/columns]

Turen startede med blot en halv times kørsel hvorefter vi kom frem til Tegenungan Waterfall. Da vi kom tidligt var der ikke mange turister til vores store fordel. Der er cirka 200 trin man lige skal ned ad for at nå vandfaldet, hvilket især kan give lidt sved på panden på vej tilbage. Til gengæld er der en virkelig smuk udsigt allerede oppe fra toppen.
Det er et specielt vandfald idet det ikke ligger i bjergene og er omgivet af smuk regnskov. Der er virkelig tryk på vandet, selv i tørsæsonen hvor vi var forbi. Vi nøjedes med at dyppe fødderne, men der er rig mulighed for at få en god dukkert (og massage af det vilde vandfald). Vi gik/klatrede derefter et tur op til selve vandfaldet. Alt i alt rigtigt smukt sted og imponerende vandfald. Ari sagde at der godt kan være rigtig mange mennesker så hvis du har planer om at kigge forbi så forsøg at komme tidligt på dagen.

Derefter besøgte vi en lokal sølvsmed og et galleri. Begge fascinerende, men hammer dyrt. Vi nøjedes derfor med at kigge og beundre deres håndværk.

[columns] [span6]

Attraktioner på Bali

 

[/span6][span6]

Attraktioner på Bali

[/span6][/columns] Selvom Bali ikke er større end Sjælland halter infrastrukturen en hel del. Dette betød at vi måtte køre ad små bumlede veje i flere timer for at komme til vores næste stop Besakih tempel. Ari siger at der arbejdes på at få lavet et bedre vejnet på denne side af ø’en.
Undervejs gjorde vi stop da der var sæson for kremeringer (begravelsesceremonier). Ja du hørte rigtigt SÆSON!. Det er en dyr post sådan at kremere de døde på Bali. De forskellige “communities” sparer derfor op og på bestemte tidspunkter kan de få lidt støtte til det, hvorfor det ofte vrimler med ceremonier i især August. Vi kiggede derfor lidt på hinanden da Ari fortalte at de begraver de døde midlertidigt og når der så er penge nok til en ceremoni, ja så graver de dem op igen og kremerer dem!? Efter kremeringen tages asken typisk med ud til vandet og der bliver den så spredt ud. 12 dage senere samles familien igen og indsamler sjælen. Det er dog ikke hver år der er råd til kremering – typisk bliver der i hvert community kremeret hver 2. – 3. år. Ari’s community består af ca. 1000 personer og den største familie i hans community udgør de ca. 275 personer af de 1000.
Både begravelses- og bryllups ceremonier er ret særlige på Bali da de er Hinduer. De udføres som store optog af familie og de lokale samfund som man ser som en del af familien. Det er typisk en flok på min. 300 mennesker. Ved begravelses ceremonier er alle klædt i sort og et familiemedlem bæres i en stol. Ved bryllups ceremonier er man klædt i hvidt. Fælles er flere dages ceremonier, mange offer gaver og forskellige tilhørende ritualer der bliver udført. Vi kom, under kyndig vejledning af Ari, ret tæt på begravelsesoptogene og vi fik at vide at det var ok at tage billeder og selvom det virkede lidt underligt at stå tage billeder af var det på den anden side også meget fascinerende at opleve på nært hold.

[columns] [span6]

Ceremoni på Bali

[/span6][span6]

Ceremoni på Bali

[/span6][/columns] Besøget ved Besakih tempel som er Balis modertempel var en speciel oplevelse. Allerede fra bilen blev parkering var det tydeligt at det var meget turistet. Der er utallige boder hvor man kan købe div. klæder til at dække sig til med, til turistpriser da det er påbudt i templerne. De er nu ikke så dumme endda 😉 og man skal naturligvis også betale for at komme på toilet, men muligheden er der.
Vi fik tildelt vores guide som skulle vise om rundt i det store tempel. En noget uengageret ung fyr, hvis engelsk var meget basic.
Alt i alt var det en noget tam oplevelse. Templet er flot, men det føltes forkert, opsat og som en kæmpe turistfælle. Vi havde troet at dette tempel ville være noget specielt og fyldt med stemning nu det er modertemplet, i steder var der sælgere overalt, ja selv inde i templet.

[columns] [span6]

Balis modertempel

[/span6][span6]

Besakih tempel

[/span6][/columns]

Da det var lang tid siden vi havde fået morgenmad gjorde vi stop på en lokal restaurant og fik lidt frokost ledsaget af den smukkeste udsigt udover rismarkerne. 
[columns] [span6]

Besakih tempel

[/span6][span6]

Ris terasser Bali

[/span6][/columns] Da vi havde sprunget nogle stops over i Ubud som vi havde set på cykelturen, var der lidt ekstra tid. Derfor gjorde vi stop ved Ujung Water Palace.
En god oplevelse efter vores noget skuffende tempelbesøg tidligere. Det er et virkelig smukt sted. Indrettet som en botanisk have med god albuerum. En sjov oplevelse er at hoppe rundt på de små sten mellem kæmpe fisk og statuer af stjernetegn. Ari havde forsigtigt spurgt om han måtte gå med rundt og havde også nogle gode guldkorn i ærmet. Bla. fortalte han om de forskellige guder i hinduismen og hvad de hver især var gud for.
[columns] [span6]

Water Palace Bali

[/span6][span6]

Water Palace Bali

[/span6][/columns] Efter en lang dag satte vi kurs mod vores hotel Wawe Wewe ll i Amed, som var alt det vi havde gået og drømt om.
Efter nogle gode afslappende dage hvor de vildeste aktiviteter var snorkling, cruise rundt på vores scooter, finde en et godt måltid mad og nyde solnedgangen, hentede Ari os igen tidlig morgen klar til at vise om mere af skønne Bali og transportere os videre til Sanur. Da vi gerne ville prøve zip line som ligger nogle gode timers kørsel fra Amed, var det centrum for dagens program. Det var SÅ grænseoverskridende, vildt skægt og hårdt for min skrantende krop!

[columns] [span6]

Zipline Bali

[/span6][span6]

Tree top adventure Bali

[/span6][/columns] Efter 2 gode timer fyldt med sejrrus over at have klaret de vilde udfordringer trillede bussen atter videre. Vi gjorde et kort stop for frokost og så var det ellers tid til en lur 😛
Meget lur blev det ikke til for Kenneths vedkommende da han i stedet fik nogle meget autentiske historier om det virkelige liv på Bali. Jeg vågnede da også til historien om hvilke konsekvenser terrorangrebet på Bali i 2002 har haft, og hvordan de har måtte kæmpe for at få turisterne tilbage og ikke mindst deres levevej. Katastrofalt og man kan ikke lade være med at være medfølende.
Undervejs gjorde vi stop ved nogle af de mange flotte risterrasser og marker Bali kan bryste sig af.

[columns] [span6]

Landskab på Bali

[/span6][span6]

Landskab på Bali

[/span6][/columns] Sidste stop var Tannah Lot som vi havde set meget frem til. Tannah Lot er et Hinduistisk tempel, og betyder “offergave til guderne i havet”. Det er et vigtigt tempel for Balineserne og utrolig velbesøgt af lokale som turister.
De mange mennesker ødelagde lidt af oplevelsen, men en ting der er lidt svært at fjerne.
Vi fulgte Ari’s anvisning om at gå op på toppen og købte en drink, hvor vi fik et flot udsyn over hele området. Desværre var uheldet med os og solnedgangen forsvandt bag et stort skydække. Øv øv lidt ærgerligt da det i den grad også havde været højt på ønskelisten. Men uanset er området flot og ikke mindst templet. Noget andet der bogstaveligt rev benene væk under os var de vilde kræfter bølgerne har her. Vi stod sammen med en masse andre tossede turister ude på stenene og tog nogle gode billeder og ud af det blå kom en kæmpe bølge og skyllede ind. Vi nåede heldigvis væk med kun med et par både tær, mens der var andre turister der blev fanget i bølgerne og røg ned i et hul. Det er ikke helt ufarligt, men der skete heldigvis ikke noget, men det er en god ide at være på vagt hvis du nærmer dig vandet her.

[columns] [span6]
Tannah Lot tempel Bali

Smukke Tannah Lot temple

[/span6][span6]

Tannah Lot tempel Bali

[/span6][/columns]

Efter en lang dag på farten sluttede turen i Sanur hvor vi blev sat af ved vores hotel Ramayana hotel.
Efter nogle dage blev vi enige om at bestige Vulkanen Batur. Der var masser i byen der solgte ture dertil, og jeg skrev derfor til Arsa Wayan om det var noget de kunne gøre til samme pris. De matchede prisen og vi valgte derfor endnu engang at bruge dem. Helt igennem god service hele vejen igennem.
Er vi så heldige at komme tilbage til Bali er der ingen tvivl om vi vil bruge Balitur.dk igen 🙂

Del:

8 Comments

 1. 25. januar 2016 / 21:03

  Sikke en god beskrivelse. Lyder rigtig spændende.

  • 26. januar 2016 / 16:10

   Hej Rikke og Kim
   Tak fordi i kiggede forbi Helles-Univers og for de rosende ord 🙂
   Bali er skøn og bestemt anbefalelsesværdig.
   //Helle

 2. 26. januar 2016 / 16:00

  Hvor ser det dog spændende ud – og hvor har du været flittig til at få skrevet en masse omfattende indlæg! Jeg kan også virkeligt godt lide rejseformen, hvor man kommer tæt på de lokale. Jeg prøvede noget af det samme i dag, da jeg var på en form for madlavningskursus hos en vietnamesisk familie!

  Det er en god genvej til en masse god baggrundsviden – også selvom det nogle gange godt kan føles lidt opstillet 🙂

  /Kalle

  • 26. januar 2016 / 16:17

   Hej Kalle
   Dejligt du synes om siden, det varmer 🙂
   Kan kun give dig ret, der er noget fantastisk ved at se det mere oprindelige og originale side om side med de lokale. Self. er der nogen ture der er mere “opsatte” og turistede end andre og som man alligevel må se, men jeg synes alligevel tit det er mødet med lokalbefolkningen og de små small talks der sidder i erindringen.
   Det lyder som en skøn oplevelse!
   //Helle

 3. Mariann ettrup
  5. juli 2016 / 8:07

  Hej.hvor sjovt,at finde jeres side,med gode beskrivelser.vi skal til bali for første gang her til oktober..og er allerede i dialog med ejeren af bali.dk,om afhentning i lufthavnen og udflugter.så det er lækkert at kunne læse,at i har været tilfredse..kunne de matche priserne med alle andre på udflugter,gav i guiden frokost på jeres ture,vi skal bo i ubud i to uger,og så tage udflugter derfra..har i spændende tips eller ting at fortælle,vil vi elske at høre fra jer..tak for en god side..dejligt at finde den

  • 5. juli 2016 / 14:06

   Hej Mariann
   Dejligt du fandt vej til bloggen og tak for de rosende ord, de varmer 🙂
   Vi havde en super god oplevelse med Bali.dk. Alt fungerede perfekt og de er simpelthen så søde. Vi undersøgte faktisk priserne og ville ikke kunne have fået det ret meget billigere andre steder.(En meget rar følelse ikke at være blevet taget ved næsen). Vi fik et lidt bedre tilbud da vi skulle se solopgang på Batur, men skrev og hørte om de kunne matche prisen og det kunne de. Nej guiderne vil typisk ikke spise sammen med en af ren høflighed, vi tilbød ellers flere gange. Sidste dag gav vi drikkepenge til Ari vores guide for den gode service og hans søde jeg.
   Glæd jer der er masser at give sig til på Bali og i kommer ikke til at kede jer!
   Jeg synes at de ture vi havde hvor vi blev kørt rundt på ø’en var helt fantastiske. I kan gøre stop når i vil og se lige præsic det i ønsker. Guiderne er gode til at komme med foreslag og ideer til gode oplevelser. En tur i Monkey forrest er et must (kom når de åbner, så i har det mere eller mindre for jer selv), og har i bare lidt fysisk grundform og lysten synes jeg klart i skal se solopgang fra vulkanen Mount Batur. Medmindre i er helt vilde med templer så sæt jer ned og kig på de forskellige og vælg et par stykker ud. De vil gerne vise jer dem alle, men så kan i ikke lave andet 😛
   Jeg håber det hjalp lidt. Hvis der er mere i gerne vil vide, så spørg endelig. Rigtig god tur 😉
   //Helle

 4. Peter Jensen
  12. marts 2017 / 0:51

  Dejlig læsning, vi har lige været 3 uger på Bali, og også benyttet os af Ari og Wayan, og dem kan vi absolut også anbefale, og vi var på mange af de samme steder som jer.
  Og så kan jeg se, du boede i Sanur, det valgte vi fra, som værende for kedeligt, men er det noget du kan anbefale, for vi er allerede ved at planlægge næste års ferie til Bali
  Hilsen Peter

  • 12. marts 2017 / 23:08

   Hej Peter
   Dejligt at høre at i også havde en god oplevelse med Ari & Wayan. De er nogle herlige gutter!- Tak for at dele jeres oplevelse og tak for de søde ord 🙂
   Det kommer jo lidt an på hvad man kommer for. Sanur er en alletiders badeby med alt hvad dertilhøre. Meget mere stille og rolig end Kuta. Når det så er sagt så ville vi til hver en tid vælge vores badeferie i Amed. Men vi kan også godt lide det lidt afsides og privat. Der er gode strande i Sanur og masser af gode restauranter, butikker. Samtidig er det er et godt udgangspunkt for spænende udflugter.
   Elsker når man bliver så vild med et sted at planlægningen allerede er gået i gang så snart man sætter sig ind i flyet 😉
   Håber det gav et lille indblik i hvad jeg synes om Sanur. Skriv endelig hvis der er andet jeg kan være behjælpelig med i jeres planlægning.
   Mvh. Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?